Dr. Kuncz Ádám PhD.

Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ

Idegsebészeti Klinika

Idegsebészként, a munkám jelentős részét a gerinc kopásos elváltozásai okozta panaszok és tünetek gyógyításával, kezelésével töltöm. A mozgásszegény, ülő életmód, máskor a gerinc túlterhelését jelentő munkák, gerincet sorozatosan érő apró sérülések (mikrotraumák), a rossz tartás azt eredményezte, hogy alig találkozunk olyan 40 évesnél idősebb emberrel, akinek ne fájna vagy ne fájt volna a nyaka, háta, dereka. Az életkor előrehaladtával a kopásos folyamatok is súlyosbodnak, és a várható élettartam növekedésével arányosan egyre több gerincproblémával jelentkező beteggel találkozunk. Sokan úgy gondolják, hogy csak a porckorongsérv az, ami jelentős fájdalmat és/vagy idegbecsípődést okoz. Gondolni kell azonban arra is, hogy a legtöbb csigolyának hat izülete van, ebből csak kettő a porckorong alkotta nagy ízület, a négy kisízület szintén jelentős szerepet játszik a gerinc stabilitásának kialakításában, és azok kopásos elváltozásai is okozhatnak fájdalmat, idegbecsípődést, gerinccsatorna szűkületet, és ezáltal idegrendszeri tüneteket: végtagfájdalmat, zsibbadást, gyengeséget, ügyetlenséget, járászavart.

A kopásos folyamatok okozta panaszok és tünetek a legtöbb esetben konzervatív kezelés módszerekkel (fizikoterápia, fürdő, gyógytorna, masszázs, stb.) eredményesen kezelhetők, és csak ritkán indokolt műtéti beavatkozás.

A kopásos elváltozások kialakulását megakadályozni nem tudjuk, de a súlyosságukat, valamint az általuk okozott panaszok mértékét befolyásolni lehet. Ebben jelentős szerepe van az életmódnak. A rendszeres mozgás, a gerinckímélet (a gerincet érő erőbehatások bizonyos korlátozása), a megfelelő testsúly és testtartás biztosítása a kopásos folyamatok lelassulását, és sokszor a panaszok kialakulásának elmaradását vagy csökkenését okozza. Napjainkban egyre többen végeznek ülő munkát, íróasztalnál, számítógép előtt naponta 4-12 órát töltenek, ezután már sem idejük, sem energiájuk nincs mozogni. A SpináliS székek leginkább ezeknek az embereknek ajánlott, mert a szék biztosította 360 fokos ülőlap billegés lehetőséget nyújt, sőt mintegy kikényszeríti azt, hogy a rajta ülő személy állandó gerinctornát végezzen, melyek során a porckorongok és a kisízületek folyamatos mozgásban vannak. Ahhoz, hogy a széken az egyensúlyi állapotot fenntartsuk, a gerinc körüli és medence izmok aktív mozgása szükséges, és ezen izmok idővel megerősödnek és jobb tartást biztosítanak.

A SpináliS székek nem olcsók. Azonban, ha megfontoljuk azt, hogy miközben a munkánkat végezzük, alkalmunk van a gerincünk tornáztatására, ezáltal megspóroljuk a gyógytornára szánt időt és pénzt, akkor hosszú távon megtérül a szék ára. Mindeközben a gerincpanaszok megelőzhetők, vagy, ha már kialakultak, csökkenthetők. Az ülő foglalkozásúak életük mintegy egyharmadát töltik munkahelyükön ülve, és másik egyharmadát ágyban pihenve. Ahogy egy jó, kényelmes fekhelyre sem szabad sajnálni a pénzt, úgy egy egészséget biztosító ülő alkalmatosság is megtérülő befektetés. ( A SpináliS székekre a gyártó élettartam garanciát ad.) Ajánlom minden ülő munkát végzőnek, akiknek már vannak gerincproblémái, és azoknak is, akiknek még nincs, hogy ne is legyen.

Dr. Kuncz Ádám PhD.
Klinikai Főorvos
Címzetes Egyetemi Docens


TOVÁBB...


19
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
19 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?