Vásárhelyi Csaba

Életmód stratéga

Az ipari forradalom óta az ember olyan messzire került a természettől, és az evolúciós fejlődés vívmányaitól, mint a Plútó a Naptól. Alig 200 év alatt döbbenetes mértékű változások következtek be a mindennapi életben a civilizálódásnak köszönhetően, amelyet a testünk képtelen volt még adaptálni, hiszen a természetes szelekció évezredek alatt csiszolja tökéletesre a test egyes funkcióit.

Lehet, hogy néhány ezer év múlva már alkalmazkodik az ülő életmód adta sajátosságokhoz, de jelen pillanatban nagyon is komoly gondot okoz az emberek döntő többségének a napi 6-8-12 óra ülés. Pláne, ha ez egy amúgy is mozgásszegény életmóddal van megspékelve.

Gondoljon csak bele: elődeink naponta több kilométert tettek meg az élelem megszerzéséért (néha sikertelenül), ma pedig csak meg kell simogatni a mobiltelefont és egy órán belül készen kapjuk kézhez.

Üdvözlöm, Vásárhelyi Csaba vagyok. Közel 2 évtizede foglalkozom biohacking szemléletű stratégiai életmódtervezéssel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a modern technológiák segítségével igyekszem a lehető legjobb életminőség elérésére, mind a saját testemmel, mind a mentoráltjaimnál.

Az életmód tervezés nem egyszerűen a táplálkozást jelenti, hanem komplexen a test funkcióit és az azt érő hatásokat:

Fiatal korom óta sportolok: versenyszerűen úsztam, triatlonoztam, crossfiteztem, sőt nagy szerelmem a lövészet is. 2019-ben azonban megszakadt a sorozat, egy komoly sportsérülés miatt, aminek a rehabilitációja még a mai napig is tart.

Noha edzettségem, rutinom és tudományos ismereteim is voltak a helyes kivitelezéshez, mégis rosszul csináltam a gyakorlataim egy részét. Éveken át.

Végül mintegy 6 évnyi izom- és ízületgyilkos tréningezés csúcsosodott ki egy balszerencsés mozdulatsorban, ami a gerincemet teljesen tönkre tette.

Ez a tapasztalat járult hozzá, hogy elkezdjek mások szemével is nézni a hétköznapi életre. Azokéval, akiknek nincs 15-20 évnyi tapasztalatuk és lexikális tudásuk a testük működéséről.

Mentoráltjaim többsége elfoglalt üzletember, akiknek a hétköznapi teendőibe kell beépíteni azokat az elemeket, amelyekkel az életminőségük javítható. Egy 0-24-ben dolgozó vállalkozó nem tud minden nap edzeni, viszont minden nap órákat tölt el ülve munka közben.

A SpinaliS székek kiváló alternatívát jelentenek számukra, hogy kombinálják az aktív ülést, mint mozgásformát a mindennapi munkájukkal. Mindamellett, hogy kíméletes átmenetet biztosít a sport irányába, mert folyamatos mozgásban tartja a törzs és a gerinc izmait, a rehabilitáció során is komoly segítség, ha már kialakultak az ülő életmód panaszai, mint a derék-, hát- vagy nyaki fájdalom.

Annak, aki urává akar válni a testének el kell kezdenie beépíteni a mindennapi életébe azokat a szokásokat, amelyek a jelenlegi evolúciós fejlettségünket használják ki.

TOVÁBB...


21
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
21 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?