Oszd meg másokkal is:


A hátfájás új, váratlan oka bukkant fel

A COVID fertőzéssel járó változatos tünetegyüttes még mindig komoly fejtörést okoz a kutatóknak, hiszen kevéssé ismert a hatásmechanizmus, most azonban az omicron változat kapcsán egy új, sokakat érintő szimptóma került napvilágra, amivel mi is sokat foglalkozunk.A hátfájásnak eddig is számtalan formája és még több oka létezett. Nem csak a fájdalom eredete alapján különböztethetjük meg őket, de fontos az is, hogy közönséges vagy idegi eredetű-e, alsó vagy felső tájéki, akut, szubakut vagy krónikus.

Most egy újabb lehetőség csatlakozott a lehetséges okokoz, ez pedig a COVID omicron változata.

Nem ez az egyetlen új tünet, ami a kevésbé veszélyes, de sokkal gyorsabban terjedő omicron változatot megkülönbözteti a korábbi variánsoktól. Teljes mozgásszervrendszert érintő tüneteket is kiválthat, izomfájdalmakat okozva szerte a testben. Maga a hátfájdalom erejét tekintve lehet gyenge és kínzóan erős is. Ez minden bizonnyal összefüggésben állhat azzal, hogy a páciensnek voltak-e már hasonló panaszai korábban.

A jelenség hátterében egyébként nem közvetlenül a ferőzés áll, hanem éppen az immunrendszer válasza az omicronra. A fertőzések során ugyanis a testünk számtalan kis fehérjét, úgynevezett citokint állít elő és bocsát ki, hogy beindítsa az immunrendszert. Ezek a pro-inflammatorikus citokinek jelentősen irritálhatják az izmokat és ízületeket, így fájdalmat keltenek.

Bár még kevés a hosszú távú adat az omicronnal kapcsolatban, az már most látszik, hogy - a korábbi variánsok változatos tüneteihez, például az ízlelés és szaglás elvesztéséhez hasonlóan - esete válogatja, hogy a hátfájdalom meddig marad meg a fertőzés alatt vagy után. Egyes betegeknél az állapot akár tartóssá is válhat.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy ha korábban nem volt rád jellemző a hátfájás, vagy ha most erősebben érzed, mint eddig, akkor tesztelj, hogy az esetleges fertőzés kiderülhessen, és nagyobb biztonságban legyen a környezeted.

Ezek is tetszeni fognak:8
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
8 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?