Oszd meg másokkal is:


A porckorongsérv veszélyei


Mi is a porckorong?

A porckorong a gerinccsigolyák között található porcos réteg, melynek szerepe a gerinc rugalmasságának biztosítása. A porckorongok segítenek, hogy gerincünk egy életen át hajlékony és mozgékony maradjon, azonban a tartós ülőmunka olyan terhelésnek teszi ki, melyre a természet nem készíthette fel.

Maga a porckorong egy rostos gyűrű, mely két csigolya között helyezkedik el. A mozgékonyság megőrzése mellett a porckorongok védik gerincünket a hirtelen mozdulatok, rázkódások, becsapódások, ütések hatásaitól. Egészséges állapotában a porckorong rugalmas és erős összeköttetés a csigolyatestek között.

A porckorongok nélkül a felegyenesedett testtartás sem lenne lehetséges, hiszen ebben az állapotban a csigolyák egymás felett, egymásra nehezedve helyezkednek el, és ezt a nyomást is a porckorong kezeli. Porckorong nélkül a csigolyák hamar kikopnának, és ez hosszabb távon teljes mozgásképtelenséghez vezetne.

A porckorong két alapvető részből épül fel: belül rugalmas, kocsonyás mag alkotja, kívül pedig rostos, szintén rugalmas a szerkezete. A belső, kocsonyás mag víztartalma a test öregedésével együtt fokozatosan csökken, emiatt a porckorong veszít rugalmasságából is. Ehhez a folyamathoz társul a csigolyák és a csigolyaközök meszesedése is. E két folyamat együtt oda vezet, hogy a porckorong sortos része könnyebben szakad, sérül, a sérülés helyén pedig a kocsonyás középső rész előboltosul. Ezt az előboltosulást nevezzük sérvnek. Ritkább esetekben ez az állapot még magától megszűnhet.


A porckorongsérv előzményei

Terhelés alatt a porckorongok rendeltetésüknek megfelelően összenyomódnak. Szerencsés esetben ez a fajta terhelés és összenyomódás egyenletesen jelentkezik minden porckorongon, mindenhol egyenletes erővel. Sajnos az ülőmunka folyamán azonban legtöbb esetben a terhelés aszimmetrikus, egyirányú és egyoldalú, ami hosszabb távon kimozdítja és deformálja a porckorongot. Minél gyakoribb és minél tovább tart az aszimmetrikus terhelés, annál biztosabb, hogy a csigolyák nem képesek alaphelyzetükbe visszaállni, és tartós elváltozás keletkezhet.

Ilyen aszimmetrikus terhelés az ülőmunka során is gyakran jelentkezik, amikor a gerincoszlop alsó négy csigolyája egymáshoz képest mozdulatlan, és a legtöbb mozgás a negyedik és ötödik csigolya között jelentkezik. nem véletlen, hogy a porckorongsérv is 95%-ban e két csigolya között jelentkezik.


A porckorongsérv kialakulása

Az aszimmetrikusan kopott rostos réteg idővel engedi kiboltosulni a belső, zselés magot. Gyakorlatilag ez már maga a porckorongsérv. E jelenségnek több fokozata ismert: legenyhébb esetben csak apró a kiboltosulás, rosszabb esetben azonban a külső rész átszakad, és a belső köcsonyás rész teljesen elfolyik. Előbbi esetben életmódváltással vagy megfelelő, ergonomikus ülőalkalmatosság választásával a kiboltosulás akár vissza is húzódhat és a tünetek megszűnhetnek. Kezdeti fázisában a SpinaliS székek segíthetnek a normál, egészséges és szimmetrikus terhelés visszaállításában és a porckorongsérv kezelésében. Súlyosabb esetben a megbomlott porckorong a gerinc aszimmetriájához vezet, amit a szervezet megpróbál ellensúlyozni. Ilyen esetben a környező izomzat megpróbálja egyenesen tartani a gerincoszlopot, ám ezt a harcot nem nyerheti meg. A mély hátizomzat tónusa fokozódik, végül görcsös csomók alakulnak ki benne. Ez további fájdalmakhoz vezet. További következménye az elváltozásnak, hogy a kisízületek további terhelésnek vannak kitéve, így elindul az ízületi leépülés folyamata, kopása, meszesedése. Ez végső soron a nyaki és derékfájdalmakat is fokozza.

Ahogy korábban jeleztük, a gerincsérv bár bárhol kialakulhat, leggyakrabban azonban a lumbális, deréktáji szakaszokon jelentkezik, ritkábban pedig a nyaki részen.


A gerincsérv előjelei

A gerinc nélkülözhetetlen tartóeleme a testnek, ezért a 35 csigolyáján és 23 porckorongján jelentkező elváltozások azonnal éreztetik hatásukat. A gerincsérv szinte minden esetben fájdalommal jár együtt. A fájdalom mértéke és helye elsősorban attól függ, hogy a kiboltosulás milyen mértékben nyomja a környező idegeket. Ugyanígy eltérő lehet a fajdalom jelentkezése is: a folyamatos, tompa és mély változattól a rossz mozdulatra bekövetkező, hirtelen belenyilalló változatig szinte minden gyötörheti a gerincsérvben szenvedőket, sokszor több típus egyszerre is. E fájdalmak és ideg-nyomások érinthetik a hólyag- és bélműködést is.


A gerincsérv tünetei

Attól függően, hogy hol alakul ki illetve milyen fázisában tart az elváltozás, a tünetek is változatosak lehetnek. Enyhébb esetben befolyásuk az életminőségre minimális, súlyosabb esetben azonban mozgáskorlátozottsághoz is vezethetnek. A betegek nagy része hármas tünetegyüttesről számol be: fájdalom, mozgáskorlátozottság és idegrendszeri problémák.


Jellemző szimptómák:


Felismerés és diagnózis

A porckorongsérv felismerése többnyire nem nehéz feladat a szakképzett orvos számára. Ortopédiai és neurológiai vizsgálat erősítheti meg a gyanút, a pontos helyet pedig fejlett MRI (elektromágneses rezonancia) vizsgálattal derítik fel.


A porckorongsérv kezelése

A kialakult sérvet ma még igen nehéz hatásosan kezelni. Bár a fájdalom maga csillapítható, és a környező izomzat is rehabilitálható lokálisan alkalmazott izomlazító eljárásokkal, magát az okot nehéz orvosolni. Speciális gyógytorna és fizikoterápia, valamint akár súlyfürdő is segíthet.


A legjobb megoldás a megelőzés!

A porckoronggal kapcsolatos kezdeti tünetek kezelésére a legjobb módszer az aktív életmód. Ez nem csak a sportolásban, de olyan környezet megteremtésében is megnyilvánulhat, mely óvja és javítja gerincünk állapotát. Az ilyen munkahelyi vagy otthoni környezetek kialakításában jelenthet hatalmas segítséget a SpinaliS székcsalád, mely képes biztosítani az aktív ülés rendszerét, ezzel a tartósan végzett ülőmunka közben is egyenletes, aktív mozgásnak teszi ki a gerincet. Erősíti a környező izomzatot és tehermentesíti a legjobban terhelt csigolyákat és porckorongokat.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 17 egészségtudatos érdeklődő vár SpinaliS próbaszékre, hogy otthonában vagy irodájában ingyenesen tesztelhesse, akár egy hétig is. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:17
jelentkező vár éppen a SpinaliS kipróbálására saját irodájában, otthonában.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
17 jelentkező vár éppen a SpinaliS kipróbálására saját irodájában, otthonában. Kipróbálod te is?