Oszd meg másokkal is:


A porckorongsérv veszélyei


Mi is a porckorong?

A porckorong a gerinccsigolyák között található porcos réteg, melynek szerepe a gerinc rugalmasságának biztosítása. A porckorongok segítenek, hogy gerincünk egy életen át hajlékony és mozgékony maradjon, azonban a tartós ülőmunka olyan terhelésnek teszi ki, melyre a természet nem készíthette fel.

Maga a porckorong egy rostos gyűrű, mely két csigolya között helyezkedik el. A mozgékonyság megőrzése mellett a porckorongok védik gerincünket a hirtelen mozdulatok, rázkódások, becsapódások, ütések hatásaitól. Egészséges állapotában a porckorong rugalmas és erős összeköttetés a csigolyatestek között.

A porckorongok nélkül a felegyenesedett testtartás sem lenne lehetséges, hiszen ebben az állapotban a csigolyák egymás felett, egymásra nehezedve helyezkednek el, és ezt a nyomást is a porckorong kezeli. Porckorong nélkül a csigolyák hamar kikopnának, és ez hosszabb távon teljes mozgásképtelenséghez vezetne.

A porckorong két alapvető részből épül fel: belül rugalmas, kocsonyás mag alkotja, kívül pedig rostos, szintén rugalmas a szerkezete. A belső, kocsonyás mag víztartalma a test öregedésével együtt fokozatosan csökken, emiatt a porckorong veszít rugalmasságából is. Ehhez a folyamathoz társul a csigolyák és a csigolyaközök meszesedése is. E két folyamat együtt oda vezet, hogy a porckorong sortos része könnyebben szakad, sérül, a sérülés helyén pedig a kocsonyás középső rész előboltosul. Ezt az előboltosulást nevezzük sérvnek. Ritkább esetekben ez az állapot még magától megszűnhet.


A porckorongsérv előzményei

Terhelés alatt a porckorongok rendeltetésüknek megfelelően összenyomódnak. Szerencsés esetben ez a fajta terhelés és összenyomódás egyenletesen jelentkezik minden porckorongon, mindenhol egyenletes erővel. Sajnos az ülőmunka folyamán azonban legtöbb esetben a terhelés aszimmetrikus, egyirányú és egyoldalú, ami hosszabb távon kimozdítja és deformálja a porckorongot. Minél gyakoribb és minél tovább tart az aszimmetrikus terhelés, annál biztosabb, hogy a csigolyák nem képesek alaphelyzetükbe visszaállni, és tartós elváltozás keletkezhet.

Ilyen aszimmetrikus terhelés az ülőmunka során is gyakran jelentkezik, amikor a gerincoszlop alsó négy csigolyája egymáshoz képest mozdulatlan, és a legtöbb mozgás a negyedik és ötödik csigolya között jelentkezik. nem véletlen, hogy a porckorongsérv is 95%-ban e két csigolya között jelentkezik.


A porckorongsérv kialakulása

Az aszimmetrikusan kopott rostos réteg idővel engedi kiboltosulni a belső, zselés magot. Gyakorlatilag ez már maga a porckorongsérv. E jelenségnek több fokozata ismert: legenyhébb esetben csak apró a kiboltosulás, rosszabb esetben azonban a külső rész átszakad, és a belső köcsonyás rész teljesen elfolyik. Előbbi esetben életmódváltással vagy megfelelő, ergonomikus ülőalkalmatosság választásával a kiboltosulás akár vissza is húzódhat és a tünetek megszűnhetnek. Kezdeti fázisában a SpinaliS székek segíthetnek a normál, egészséges és szimmetrikus terhelés visszaállításában és a porckorongsérv kezelésében. Súlyosabb esetben a megbomlott porckorong a gerinc aszimmetriájához vezet, amit a szervezet megpróbál ellensúlyozni. Ilyen esetben a környező izomzat megpróbálja egyenesen tartani a gerincoszlopot, ám ezt a harcot nem nyerheti meg. A mély hátizomzat tónusa fokozódik, végül görcsös csomók alakulnak ki benne. Ez további fájdalmakhoz vezet. További következménye az elváltozásnak, hogy a kisízületek további terhelésnek vannak kitéve, így elindul az ízületi leépülés folyamata, kopása, meszesedése. Ez végső soron a nyaki és derékfájdalmakat is fokozza.

Ahogy korábban jeleztük, a gerincsérv bár bárhol kialakulhat, leggyakrabban azonban a lumbális, deréktáji szakaszokon jelentkezik, ritkábban pedig a nyaki részen.


A gerincsérv előjelei

A gerinc nélkülözhetetlen tartóeleme a testnek, ezért a 35 csigolyáján és 23 porckorongján jelentkező elváltozások azonnal éreztetik hatásukat. A gerincsérv szinte minden esetben fájdalommal jár együtt. A fájdalom mértéke és helye elsősorban attól függ, hogy a kiboltosulás milyen mértékben nyomja a környező idegeket. Ugyanígy eltérő lehet a fajdalom jelentkezése is: a folyamatos, tompa és mély változattól a rossz mozdulatra bekövetkező, hirtelen belenyilalló változatig szinte minden gyötörheti a gerincsérvben szenvedőket, sokszor több típus egyszerre is. E fájdalmak és ideg-nyomások érinthetik a hólyag- és bélműködést is.


A gerincsérv tünetei

Attól függően, hogy hol alakul ki illetve milyen fázisában tart az elváltozás, a tünetek is változatosak lehetnek. Enyhébb esetben befolyásuk az életminőségre minimális, súlyosabb esetben azonban mozgáskorlátozottsághoz is vezethetnek. A betegek nagy része hármas tünetegyüttesről számol be: fájdalom, mozgáskorlátozottság és idegrendszeri problémák.


Jellemző szimptómák:


Felismerés és diagnózis

A porckorongsérv felismerése többnyire nem nehéz feladat a szakképzett orvos számára. Ortopédiai és neurológiai vizsgálat erősítheti meg a gyanút, a pontos helyet pedig fejlett MRI (elektromágneses rezonancia) vizsgálattal derítik fel.


A porckorongsérv kezelése

A kialakult sérvet ma még igen nehéz hatásosan kezelni. Bár a fájdalom maga csillapítható, és a környező izomzat is rehabilitálható lokálisan alkalmazott izomlazító eljárásokkal, magát az okot nehéz orvosolni. Speciális gyógytorna és fizikoterápia, valamint akár súlyfürdő is segíthet.


A legjobb megoldás a megelőzés!

A porckoronggal kapcsolatos kezdeti tünetek kezelésére a legjobb módszer az aktív életmód. Ez nem csak a sportolásban, de olyan környezet megteremtésében is megnyilvánulhat, mely óvja és javítja gerincünk állapotát. Az ilyen munkahelyi vagy otthoni környezetek kialakításában jelenthet hatalmas segítséget a SpinaliS székcsalád, mely képes biztosítani az aktív ülés rendszerét, ezzel a tartósan végzett ülőmunka közben is egyenletes, aktív mozgásnak teszi ki a gerincet. Erősíti a környező izomzatot és tehermentesíti a legjobban terhelt csigolyákat és porckorongokat.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 17 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:17
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
17 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?