Oszd meg másokkal is:


Mi történik a testeddel,
ha nem SpinaliS-ban ülsz?

Ha ezeket a sorokat olvasod, valószínűleg te is találkoztál már a tartós ülőmunkából fakadó valamilyen egészségügyi panasszal. Ezek nagyon változatos formákban jelentkezhetnek:

A szív- és érrendszeri megbetegedések ritkábban vannak kapcsolatba hozva az üléssel, pedig ilyenkor a vér lassabb áramlása miatt könnyebben tapadnak le az érfalon olyan lerakódások, melyek hosszú távon magas vérnyomással, emelkedő koleszterinszinttel és visszerek megjelenésével járhatnak. A túltermelő hasnyálmirigy szintén az ülés hatása lehet, veszélye pedig az, hogy a rengeteg vérbe kerülő inzulinnal a sejtek nem tudnak mit kezdeni (a passzív ülés miatt nincsen szükségük "energiára"), így a hasnyálmirigy még többet állít elő belőle. Ennek következménye lehet a diabétesz is. Bár az összefüggések még nem tisztázottak, az orvosok egyértelmű statisztikai kapcsolatot találtak bizonyos ráktípusok és az ülés között. Ilyen ráktípusok a vastagbélrák, a mellrák és a méhnyakrák.Sajnos a tartós, passzív székekben végzett ülőmunka az általános kondíciónkra is hatással van - akkor is, ha rendszeres testmozgást végzünk. Napi 8-10 óra ülés esetén ugyanis lágyul a hasfal, mivel ezt az izomcsoportot tartósan nem vesszük igénybe. A csípőhajlító izmok tétlensége miatt feszes csípő is kialakulhat, ami idős korra válhat krónikus problémává, és később akadályozhatja szabad mozgásunkat. A farizomzat elgyengülése megint csak abból a problémából ered, hogy a hagyományos székekben ezen izomcsoportok semmilyen igénybevételnek nincsenek kitéve hosszú órákon át.

A gyenge keringésről fentebb már írtunk, azonban ez a lábakban hatványozott problémákhoz vezethet. Itt nem csak a visszerek kialakulása a veszélyes, hanem a vizesedő boka és akár a mélyvénás trombózis is. Ülés közben az alsó végtagok nem kerülnek stimulálásra, ami oda vezet, hogy a csontok itt elpuhulnak, elvékonyodnak.Az izomzat mozgásának hiánya természetesen a fejben is problémákat okoz. A lassuló keringéssel sokkal kevesebb friss oxigént kapnak az agysejtek, így ténylegesen csökken a gondolkodás "hatékonysága". Tompa, ködös állapotba kerülünk, és nem is hinnénk, hogy ezért a rossz szék a felelős. A nyak helytelen tartása emellett folyamatos egyensúlyi zavarokhoz is vezethet. Ha a több órás ülés után felállsz a székből és hirtelen bizonytalannak érzed egyensúlyod, az sajnos nem véletlen. Ide kapcsolódik a vállak és a hát fájdalma is. Előre dőlés, monitorok bámulása közben minden centivel +2kg terhelés jut az itt található izmokra.Ha úgy gondolod, hogy a fentiek már így is éppen eleget árthatnak közérzetednek és egészségednek, akkor el kell mondanunk: a legrosszabbat a végére hagytuk. A rugalmatlan gerinc ugyanis sokkal mélyebb problémákhoz vezet. Tény, hogy a hagyományos székek nem tesznek jót a gerincnek, sőt egyenesen ellenségei annak. A mozgás nélkül töltött órák a csigolyák közti pockorongokat elsorvasztják, rugalmatlanná teszik. Erről részletesen írtunk már például a porckorongsérvről szóló cikkünkben. E folyamat vége sajnos egyre több esetben a porckorong sérülése és a porckorongsérv. Ilyen súlyos esetben a porckorongról leváló darabok akár idegi károsodást is okozhatnak, ráadásul a műtét és a rehabilitációs időszak sem hoz mindig 100%-os felépülést.Mindezek a tünetek határozottan egy irányba mutatnak: azok, akik többet ülnek, nagyobb eséllyel haláloznak el. Persze előbb-utóbb mindenki szembenéz ezzel az életeseménnyel, viszont addig sem mindegy, milyen minőségű életet élünk.


De akkor mi a megoldás?

Ülni természetesen muszáj. Csak az a nem mindegy, hogy hogyan és miben!

Elsőnek a hagyományos székeket kell górcső alá vennünk. Ezek az "előző évezredből itt maradt" borzalmak kizárólag a passzív ülés biztosítására alkalmasak:

Akkor miért ülnek sokan még mindig passzív székekben? Tapasztalataink szerint főleg két okból: egyrészt csak ezeket ismerik, másrészt a többség bár sokat áldoz egészségére az élet más területein (időt és pénzt költ sportra, jobb orvosi ellátásra, biztonságos kocsira, minőségi matracra és kényelmes cipőre), azonban ahol a legtöbb időt tölti (a székében), ott valahogyan megfelejtkezik erről. Pedig ha már minden mást megtettünk azért, hogy fittek és fájdalmaktól mentesek legyünk, akkor a hagyományos székünk válik legnagyobb ellenségünkké.

Ha elfogadjuk, hogy a hagyományos székek megölnek minket, akkor ideje végre valódi megoldásokat keresni.

A kulcs a mozgással teli, aktív ülésben rejlik, mely a cikk elején ismertetett számtalan egészségügyi kockázattal hatékonyan tudja felvenni a harcot.

A térdeplőszékek nem csak azért terjedtek el széles körben, mert egy hagyományos székhez képest olcsóbbak, hanem mert más pontokon terhelik a testet ülés közben.Természetesen már ez is nagy segítség lehet egy addig hagyományos székekben senyvedő testnek, azonban arra rá kell mutatnunk, hogy van pár hátránya is: egyfelől a háttámla hiánya miatt egy egész napot eltölteni benne meglehetősen kényelmetlen, másrészt hosszú távon a térdeplőszék sem biztosít valódi aktív ülést. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a térd ilyen székekben folyamatosan nyitott helyzetben van, ráadásul ez viseli a terhelés egy részét is, aminek ma még tisztázatlan kockázatai lehetnek a lábakra nézve.

A fitball vagy más néven ülőlabda már egy sokkal előre mutatóbb eszköz, mivel kétségkívül mozgást visz az ülésbe. Nem csak a csípő mozgását segíti, de a medence szabad kilengésének hála a gerinc sem csupán az alsó szakaszon "törik és hajlik" folyamatosan, ennek köszönhetően csökken az itt jellemzően kialakuló gerincsérv kockázata.Az eredetileg fitnessz-segédeszköznek kitalált labdákkal azonban vannak problémák: egyrészt balesetveszélyességük miatt (könnyű nagyot esni róluk és rajtuk át) egyre több irodából kitiltják őket, másrészt ezeknek sincsen sem háttámlájuk, sem kartámaszuk, így hosszú távon ugyanolyan kényelmetlenek és túlterhelik a váll-övet és a nyakat, mint egy rossz szék. Hagyjuk meg ezt a megoldást az edzőtermekbe.

Valamiféle "félmegoldásként" szót kell még ejtenünk az egyensúly párnákról és ékpárnákról, melyek kis mértékű mozgást illetve a tartás javítását ígérik, azonban tapasztalataink szerint mivel ezeket hagyományos székekben használják, végső soron ugyanolyan helytelen üléshez és az ebből fakadó panaszok jelentkezéséhez vezetnek.

A valódi megoldás egy olyan eszköz lenne, ami ötvözi a labda mozgékonyságát egy hagyományos szék kényelmi és biztonsági elemeivel.


Te már valószínűleg tudod, hogy létezik ilyen!

Az 1999 óta gyártott SpinaliS székek pontosan azért jöttek létre, hogy megszabadítsanak az örök ellentmondástól: ülni kell, de közben mozogni is kellene.

A SpinaliS modellek lényege éppen abban áll, hogy míg - kiviteltől függően - egészséges karfákkal és háttámlával segítik a kényelmet és a váll és nyak terhelésének csökkentését, addig ülőlapjuk minden irányban képes kitérni. Hogyan menti ez meg a te életed?

Nem véletlen, hogy a SpinaliS székeket nem is lehet "lefixálni" úgy, mint a legtöbb széket: folytonos, de hamar automatikussá váló egyensúlyozásra "kényszerítenek". A biciklivel sem lehet megállni, de ez csak addig fura, amíg nem érzed magad rajta biztonságban; utána már csak a száguldásra vágysz.A SpinaliS egyetlen hátránya, hogy függőséget okoz. Aki egyszer megtapasztalta az aktív ülést, az később nem tudja magát jól érezni hagyományos székben. Amint a mozgás szabadságának tapasztalása megtörténik, és hozzászokott a tested az új élményhez, egy klasszikus székben már úgy fogod érezni, mintha egy betonkockán ülnél.

Azzal kapcsolatban sem árulunk zsákbamacskát, hogy a SpinaliS székeknek bizony ára van. Egyik vásárlónk egyszer azt mondta: "nincs elég pénzem rá, hogy olcsó széket vagyek". Ez csak elsőre tűnik ellentmondásnak, ugyanis a SpinaliS székeknek nem csak az élettartam-garancia miatt van látszólag magasabb ára, hanem azért is, mert olyan panaszoktól szabadít meg, amik később sokkal többe kerülhetnek neked - nem csak pénzben, de fájdalomban és időben is.

A döntés a tiéd: 1-2 évente veszel olcsó székeket, amikre végső soron ugyanannyit költesz, mintha egy SpinaliS-t vennél egy életre, közben pedig ezek a székek szó szerint meg is ölnek, vagy belépsz végre az egészséges ülés világába.


Megoldás ma már létezik

Szinte már csak rajtad múlik, hogy mikor kezdesz el foglalkozni egészségeddel és jövőddel. Mi szeretnénk ebben hatékony és szakszerű segítséget adni.

Munkatársaink várnak téged a 1131 Béke utca 105. szám alatti bemutatótermünkben hétköznapokon 10 és 18 óra között, hogy megmutassák, mire képes a SpinaliS a gyakorlatban.

Lehetőséged van saját munkakörnyezetedben ingyenesen kipróbálni a SpinaliS székeket! Nincs más dolgod, mint ezen az oldalon leadni próbaszék-igénylésed, mi pedig hozzuk és visszük is a több napig is tesztelhető székeket.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 15 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:15
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
15 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?