Oszd meg másokkal is:


Így éld túl a bezártságot

Tetszik vagy sem, a koronavírus most hosszú hetekre magányos bezártságra fogja kényszeríteni többségünket. Ez az önként vállalt karantén az egyetlen mód arra, hogy az elkerülhetetlen járvány terheit kibírja az ellátórendszer. De mit tehetsz, hogy ne őrülj bele otthonod börtönébe? Hasznos tippek!A kutatókat már a mostani helyzet előtt is nagyon érdekelte, mi történik az emberekkel, ha huzamosabb időre bezárják őket. A börtönkísérletek mellett elsősorban például a hosszú űrutazások vagy egy védett bunkerben való több hónapos vagy éves túlélés feltételeit foglalkoztatták őket.

A hidegháború idején joggal gondolták, hogy ha adott a megfelelő mennyiségű élelem, a biztonságot nyújtó, elégséges nagyságú mozgástér és a kapcsolat a külvilággal, akkor az emberek bármilyen hosszú időt képesek eltölteni izolált környezetben. Nos, tévedtek.

Az internet és a digitális világ legnagyobb kudarca az utóbbi évtizedben éppen abban állt, hogy az ember analóg lény egy analóg világban és valódi, testi kapcsolatokra van szüksége. Fizikai érzékelések (szagok, érintés, illatok, ízek és hangok) nélkül az agyunk egyszerűen megőrül. Persze vannak módszerek, amikkel tudatosan tehetünk ez ellen.

Teljesen mindegy, hogy a home office miatt, vagy más okból kell otthon lenned, az alábbi tippek talán segíthetnek neked is, hogy jobb legyen a kedved.


Minden napot el kell kezdened


Igen, minden egyes napnak neki kell látnod, éppen úgy, mintha kimozdulnál otthonról. Ez alapszabály, és a káosz elkerülésének legfontosabb feltétele.Ha home officeban vagy, akkor is állíts be ébresztőt, kelj fel reggel, indítsd el a napot a zuhanyzással, a tornával, a reggelivel és a felöltözéssel. Ha ezeket nem teszed meg, akkor az egész délelőttöd egy végeláthatatlan szenvedés lesz, és teljesen haszontalannak érzed majd magadat.


A változatosság gyönyörködtet


Legtöbbször mostanában azt halljuk vissza, hogy az otthoni munkába kényszerülő emberek bár elvégzik teendőiket, "olyan haszontalannak érzik magukat".

Ennek egyik oka az, hogy ilyenkor nem jól osztjuk be az időnket és egyes tevékenységeket az unalomig csinálunk. Ez nagyon káros. Kiváló példa erre a sorozatfüggés, ami ezekben a napokban a stream-szolgáltatók statisztikái szerint a szokásosnál is erősebb. Ha egyhuzamban két napon keresztül csak sorozatokat nézel, teljesen meg fogsz undorodni ettől, ami nem is csoda. Áruld el, így a következő 2 hónapban mit fogsz csinálni?

A megoldás roppant egyszerű: váltogasd a tevékenységeket, amiket végzel. Próbálj meg mindenből annyit csinálni, amennyi még jól esik, és semmit se az unalom miatt folytass. Ez igaz az otthoni munkára, a főzésre, a szórakozásra, a takarításra is.


Használd a naptáradat


Ez most furcsának tűnhet, hiszen a legtöbb programot törölnöd kellett a naptáradból, de nagyon fontos lenne, hogy otthon is írd tele.

A haszontalanság érzésének másik legyőzési módszere, ha tevékenyen töltjük a napot, ez azonban szervezést igényel. Fogd a naptáradat, és töltsd ki szépen, mintha csak egy zsúfolt munkanapot terveznél meg.Ez nem olyan nehéz, mint elsőre tűnik, cserébe nagyon hasznos. Kezdd reggel az ébresztővel, aztán a kutya megsétáltatásával vagy futással, testmozgással (szigorúan a kertben, a gangon vagy az udvarban, a szomszédokkal nem érintkezve). Délelőttre ütemezz be pár munkahelyi projektet, régen halogatott dolgot. Írd be az ebédidőt, vagy akár a főzés idejét. Délutánra tegyél telefonhívásokat, egyeztetést a kollegákkal. Ha véget ért a munkaidő, írd be a csoportos vagy egyéni skype-sörözéseket is a barátokkal (ők is jobban tudnak így tervezni), estére pedig a személyes idődet, a filmnézést, a vacsorakészítést.

Nem olyan bonyolult, mégis segít rendet tartani a fejedben és nem fogod azt érezni, hogy egész nap csak sodródsz.


Fordíts energiát a kedvességre


Az egyetlen dolog, ami most nem kerül semmibe, de nagyon sokat jelenthet mindenkinek, az a türelem és a kedvesség.

Ez egy rendkívüli helyzet, ami egészségügyi és gazdasági szempontból is embert próbáló időszak. De nem a világ vége. Lesz holnap és lesz holnapután is. Gondolj erre és ragadd meg az alkalmat, hogy megnyugtatsz másokat is. Legyél kedves az emberekkel.

Mostanában mindnyájan egy kicsit magányosak leszünk. Gondold végig, kinek esne jól egy telefonhívás, egy üzenet. Kivel beszéltél régen? Most lesz időd mindenkivel kommunikálni és ez nagyon sokat javíthat azoknak a hangulatán is, akiket megkeresel.


Tudatosan készülj a jövőre

Azt szokták mondani, hogy a válságokból azok jönnek ki a legjobban, akik már a bajok idején a jövőre készültek. Most te is lehetsz ilyen bölcs.

Mindenkinek van mit tanulnia, hidd el. Akár emberi kapcsolatokról, akár önképzésről, akár szakmai skillekről, akár vezetési képességekről van szó, most itt lesz az alkalom, hogy képezd magadat olvasással, podcastok hallgatásával és más tudásanyagokkal. Lesz időd végiggondolni mindent.A legjobb ebben az egészben, hogy most van alkalmad nem csak elolvasni, de kijegyzetelni és gyakorlati teendőkké is alakítani a tanultakat. Építs céges stratégiát, készíts új önéletrajzot, tervezz az év második felére.

A dolog másik fontos része, hogy a virtualitásban ezeket a hasznos tartalmakat meg is oszthatod. Tudunk "videókonferenciás olvasószakkörök" létrejöttéről, ahol éppen az elmúlt napokban tanultakat beszélik meg az ott levők.


Tavaszi nagytakarítás és felújítás?


Mindig halogatod a takarítást, most viszont bőven lesz rá időd, sőt, többre is.

Az elkövetkező hetek után igazán nem lesz semmi kifogásod, hogy miért koszos a lakás. Az ember unalmában hajlamos takarítani, most viszont a régi dolgaidat is kiszórhatod. Bár a lomtalanítás Budapest több kerületében - érthető okokból - elmarad, ez nem ok arra, hogy te ne szortírozz.

Sőt, ha nagyon lelkes vagy, még simán beszerezhetsz festéket és festőeszközöket, és akár egy tavaszi festésnek is nekiállhatsz. A lakásból úgysem jöhetsz ki, viszont azon belül azt csinálsz, amit csak szeretnél. Talán ideje a citromsárga falaknak?


A mozgás most fontosabb, mint valaha


Ugye nem nyár elején akarsz szembesülni azzal, hogy az otthon töltött hetek vagy hónapok 5-10kb plusz súlyban hagynak igazi emléket?

Bár kimenni nem lehet, sőt mi is arra bíztatunk mindenkit, hogy maradjanak otthon, ettől még számtalan módja van a négy fal között végezhető edzésformáknak is.Ha felmész a youtubera, számtalan otthoni edzésforma közül válogathatsz. A mobilos applikációknak is se szeri, se száma, ráadásul ingyenesek. Ezekhez elég pár négyzetméternyi hely, és nem igényelnek segédeszközöket.


Alakíts ki otthoni munkaállomást

Ha otthonról kell dolgoznod, nagyon fontos, hogy tudj kényelmesen, egészségesen és koncentráltan működni.

Ehhez pedig a nappaliban levő dohányzóasztal vagy a konyhaasztal egy kényelmetlen fa székkel bizony nem megfelelő. Ezt hamar megtapasztalod, ha napokig vagy hetekig kell otthonról dolgoznod.

Az a legjobb, ha egy külön helyiséget, de minimum egy külön sarkot el tudsz különíteni az otthoni munka számára, és ott van egy kifejezetten erre a célra szánt asztal és kényelmes szék. A következő hetekben mindennél fontosabb lesz az olyan munkakörnyezet, amiben felszabadultan és hátfájdalmaktól mentesen tudsz dolgozni, mert ez lesz a második otthonod, ami az elsőn belül van.

Ha eddig még nem tetted, most nagyon időszerű és kiváló befektetés lehet egy élettartam-garanciás SpinaliS szék, amin akár napi 12 órát is dolgozhatsz, hátfájdalmak nélkül.

És a végére egy fontos tanács: próbálj másra gondolni. Mármint a járványon kívül másra.

Híreket csak napjában egyszer nézz vagy olvass, hiszen úgyis újra meg újra ugyanazt mondják és írják, és csak feleslegesen stresszeled magadat. Dolgozz, hogy elterelhesd a figyelmedet, mert a következő hónapok igen hosszúak lesznek.

Ne feledd: online rendelésünk a SpinaliS modellekből zavartalanul folynak, így anélkül kérhetsz széket magadnak, hogy otthonról ki kellene mozdulnod.

Ezek is tetszeni fognak:23
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
23 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?