Oszd meg másokkal is:


Mesterséges intelligencia a porckopás diagnosztizálására

Nemrég egy bécsi startup jelentette be, hogy számítógépes módszerük automatikusan felismeri a porckopás jeleit a röntgenfelvételeken. Mit jelent mindez valójában, és miért van rá szükség?

Az ImageBiopsy Lab vállalkozásnak már a neve is sokat mondó: úgy végeznek "biopsziát", hogy nem hatolnak be a testbe, csupán az arról készült különböző diagnosztikai felvételek segítségével azonosítják a rendellenességeket. A legtöbb ma használt hasonló mesterséges intelligencia algoritmushoz hasonlóan ez is arra épül, hogy egészséges és rendellenes felvételek sokaságát elemeztetik a gépi intelligenciával, ami megfelelően nagy adattömeg elemzése után olyan elvont matematikai módszereket dolgoz ki, amivel képes újabb és újabb felvételeken is nagy pontossággal megmondani, hogy azok tartalmaznak-e elváltozásokat, vagy sem.

Ez természetesen nagy segítség lehet az orvosok (és főleg a radiológusok) számára, akiknek rutinja és tapasztalata bár sosem lesz nélkülözhető, idejük kevés, a röntgenfelvételek kiértékelése pedig nagyon időigényes feladat. Kimerültségük esetén létrejön a hiba, a hibás diagnózis lehetősége is. A szoftver természetesen csak diagnózis-javaslatot tesz, tehát nem hozhat döntést az általa észleltek alapján a páciens kezeléséről.Michael Gruber radiológus már használja a programot és így nyilatkozott róla: "Természetesen a mesterséges intelligencia is követ el egy vagy több hibát, ezért a radiológusok munkájára a jövőben is szükség lesz azért, hogy a gépi elemzőket megvizsgálják. Ezzel párhuzamosan a számítógép a kezdődő ízületi porckopásnál olyan részletesen tudja elemezni a csontstruktúrákat, amelyre az emberi szem egyszerűen nem képes. Mindez ugyanígy igaz a CT-felvételek kiértékelésére is, hogy fel lehessen deríteni a lehetséges tumorsejteket. Az ilyen jellegű programokkal olyan diagnózisok és előrejelzések készíthetők, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Az artrózis már azelőtt kiszűrhetővé válik, hogy egyáltalán megjelenne, ezáltal sokkal korábban és célzottabb lehet az alkalmazott kezelés is. Fontos ugyanakkor, hogy a gépi elemzés ne tartson hosszabb ideig, mint a hagyományos emberi diagnóziskészítés. Minél gyorsabban és könnyebben lehet e megoldásokat integrálni az ellátórendszerbe, azok annál gyorsabban fognak elterjedni."


Miért fontos az időben érkező pontos diagnózis?

Elsősorban azért, mert a porckopás az ülőmunka miatt a gerinc kritikus szakaszait (a derék- és nyaki részt) kiemelten érintő probléma, és súlyos következményekkel járhat, ha nem veszünk róla tudomást. Bár ahogy arról már korábbi cikkünkben olvashattál, a hátfájás okai és formái is eltérőek lehetnek, az azonban biztos, hogy nem szabad fél vállról venni.Ha nem figyelünk eléggé, és éveken át hagyományos irodai székekben dolgozunk, akkor a porckopásból tartós fájdalom, az idegdúcok kitüremkedése, vagyis gerincsérv is létrejöhet, aminek a műtéti kezelése igen hosszadalmas, veszélyes és sok esetben nem is teljesen eredményes.

Az új fejlesztés segíthet időben észrevenni a gerinccsigolyák közötti porckorongok elhasználódásából adódó kopását és pontos diagnózissal időben változtathat az érintett akár az ülési szokásain is.


Legtöbbször a szék a hibás

Tény, hogy a derékbántalmak miatt legtöbb esetben a székek a hibásak, vagyis a passzív ülést biztosító hagyományos irodaszékek. Ezek esetében az ülőlapon a medence mozdulatlan, így a felsőtest mozgásából adódó terhelés javát a gerincoszlop negyedik és ötödik csigolyája közti porckorong kapja, ami hamar elhasználódik. Ennek súlyos következményei lehetnek.

Az egyetlen olyan megoldás, ami nem igényli a radikális életmód-váltást, az aktív ülést biztosító székek használata.

Ezek a mindennapos irodai munka közben is segítenek abban, hogy a teljes test, beleértve a medencét is szabadon mozogjon, így a gerinc jóval kevesebbet hajlong. De itt nem merül ki pozitív hatásainak listája: a folyamatos mozgás hetek, hónapok alatt érezhetően visszaerősíti a gerincet tartó törzsizomzatot is, ami így képessé válik nem csak ülés, de minden más tevékenység közben is egészséges pozícióban tartani a gerincoszlopot, és javítja a tartást. Az aktív ülés összes pozitív hatásáról itt olvashatod egy korábbi cikkünket.


Hogyan próbálhatom ki az aktív ülést?

Például a SpinaliS ülés Központjának segítségével. Ingyenesen adunk neked akár több napra is saját irodádba vagy otthonodba SpinaliS székeket, hogy megtapasztalhasd a különbséget és paradigmaváltásnak légy részese az ülőmunkával kapcsolatban.

A próbaszék részleteiről ide kattintva olvashatsz többet, az alábbi űrlap segítségével pedig igényelhetsz egyet akár most azonnal is.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 8 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:8
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
8 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?