Oszd meg másokkal is:


Használható-e
porckorongsérv műtét után a SpinaliS?

Rögtön cikkünk elején fontos leszögezni, hogy a SpinaliS székek minden jótékony hatása ellenére a címben megfogalmazott kérdésre csak a szakorvos adhat teljes körű és megnyugtató választ. Emellett azonban szeretnénk megosztani azokat a tapasztalatokat, amiket a műtéten átesett vásárlóinktól szereztünk.


Meddig szükséges pihenni a porckorong-műtét után?

Ez természetesen a beavatkozás komolyságától függ, azonban Dr. Bozsódi Árpád elmondta, hogy a beavatkozás ma már az egyik leggyakoribb műtéti típus a gerincsebészetben. Az Országos Gerincgyógyászati Központ orvosa szerint a minimális szöveti destrukcióval járó operáció, aminek során a porckorong sérvesedett része eltávolításra kerül, gyors felépüléssel jár. A beteget akár már a műtétet követő 2-3 nappal haza lehet engedni.Bár a műtétet követő szöveti gyógyulás folyamatos, és természetesen a bőrön kívül a mélyebb rétegeknek is be kell gyógyulniuk, maga a gyógytorna már a műtétet követő első napon elkezdődhet. Ugyanígy a séta sem kizárt, tehát a gyógyulás semmiképpen sem jár teljes mozdulatlansággal. A pihenés éppen olyan fontos, mint az izmok megmozgatása.Javasolják a kényelmetlen, hajló, csavaró mozdulatok kerülését. Ezek ülés közben gyakorta előfordulhatnak, főleg ha aktív ülést lehetővé tevő székben ülünk. A gerinc terhelhetősége csak fokozatosan növekszik, a SpinaliS székek használatát ebben a korai időszakban még nem szokták javasolni. Ez összefüggésben áll azzal, hogy a műtét utáni időszakban érdemes kerülni az olyan tevékenységeket, melyek kényelmetlenséggel járnak, és legtöbbször az ülés is ilyen.

Később azonban kifejezetten előnyös lehet, hiszen a beavatkozásból való gyógyulás kulcseleme a törzsizomzat visszaerősítése. Ebben a napi ülőmunka során is hatalmas segítséget jelenthet a SpinaliS, melynek lényege éppen az, hogy a törzsizmok edzésével saját magunkat fogjuk megtartani. Ezáltal hosszú távon nem csak az ülés válik egészségessé, de az élet számtalan más területén is növekedhet ellenállóképességünk - például sportolás közben.Összesen általában 3 és 6 hét közé tehető az az időszak, ami után a gyógyulás már olyan fokú, hogy a betegek problémamentesen végezhetik napi teendőiket. Ezzel összefüggésben a kezelőorvos döntheti el, hogy a mindennapos munkavégzéshez mikor lehet biztonságosan visszatérni. A műtétet követő SpinaliS vásárlások is általában a beavatkozás utáni második hónapban kezdődnek, amikor a beteg már a műtét pozitív hatásait fokozó és megtartó széket keres.


A kiújulás elkerülése

Bár maga a műtét többnyire sikeres a fájdalom megszüntetésében, kevesen tudják, hogy ettől még kiújulhat a porckorongsérv. Ennek elkerülése érdekében szerencsére az érintett is tehet.

A megelőzés két kulcseleme a gerinc kímélése és a törzsizomzat visszaerősítése. A SpinaliS székek mindkettőben hatalmas segítséget nyújthatnak, hála működési elvüknek.

Mivel a teljes egészében mozgó és kitéríthető ülőlapok segítségével a medence a gerinc legkisebb mozgásait is követi, elkerülhető, hogy bizonyos gerincszakaszok az elviselhetőnél nagyobb terhelésnek legyenek kitéve. A jellemzően a 4. és 5. csigolya között jelentkező gerincsérv pont azért alakul ki, mert a hagyományos székekben a medence mozdulatlansága miatt minden apró vagy nagyobb hajlást, kitérést ez a szakasz visel el. Nem csoda, ha itt gyorsabban kikopik a porc. Ennek elkerülésére az egyik legjobb mód, ha a szék, amiben napi több órát is eltöltünk, velünk együtt mozog.

A SpinaliS másik nagy előnye, hogy a mozgással a törzsizomzat visszaerősödik, így tulajdonképpen testünk képessé válik arra, hogy saját magát tartsa egészségesen. Ez a visszaerősítő folyamat természetesen nem észrevétlen. Az egy hetes, ingyenes próbaidőszak alatt például minden esetben felhívjuk a székben ülő figyelmét a fokozatosság fontosságára: az első napokban csak 1-2 órát szabad a székben ülni, mely így is jó eséllyel fog izomlázat okozni. Általában egy hét alatt megszokja a szervezet a kedvező változást, és már napi 10-12 órát is problémamentesen lehet a székben tölteni. A törzsizomzat visszaerősödése természetesen hosszabb, több hónapos folyamat is lehet, ennek pozitív következményeit azonban nem csak a fájdalommentes ülőmunkában, de az élet más területein is érezni fogjuk.

Ennek a két szempontnak a figyelembe vételével, és természetesen a páciens gyógyulásának mértékével kalkulálva szokott az ortopéd orvos tanácsokat adni arra vonatkozóan, hogy mikortól érdemes a SpinaliS szék bevezetését elkezdeni.

A porckorongműtétet követő időszakról ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz.


A legjobb módszer még mindig a megelőzés

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ha teheted, fordíts inkább a megelőzésre. Amennyiben még nem fáj a hátad, vagy csak kezdődő deréktáji fájdalmaid vannak, érdemes aktív ülést lehetővé tevő székre váltanod, mert ennek mozgása segíthet megelőzni a túlzott porckopást a gerinc kritikus szakaszain.

Minél előbb megtörténik a törzsizmok visszaerősítése, annál nagyobb eséllyel képes szervezetünk a megfelelő pozícióban tartani a gerincoszlopot, illetve annál jobban képes ellenállni akár a tartós ülőmunkából származó hosszú terhelésnek, akár a balesetek, esések esetén bekövetkező hirtelen traumáknak is.

Akár a műtét utáni időszakról van szó, akár a prevencióról, kollegáink szeretettel várnak bemutatótermünkben egy személyes próbára, vagy ha neked kényelmesebb, akkor ingyenes otthoni/irodai próbahétre is.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 23 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:23
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
23 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?