Oszd meg másokkal is:


Mit csinálj Valentin-napon?

Például szeresd az egészséget! Ha egyedül vagy, akkor a sajátodat, ha párod van, akkor az övét! Megérdemli.

A Valentin nap hazánkban eredetileg Szent Bálint napja volt. Talán nem véletlen, hogy a szerelmeseknek és a lelki betegeknek is ő a védőszentje. Nálunk nem alakult ki jelentős kultusza, az angolszász világban azonban már a 20. század elejétől tartották, és ez a szokás (a Valentin-nap) terjedt el az 1990-es évektől Magyarországon is. Ilyenkor azok is gondolnak szerelmükre, akik az év többi napján ezt nem teszik (és mint tudjuk, ilyen ember természetesen nincsen).

Február 14-én akkor is számtalan szívecskével találkozhatsz, ha nem akarsz. Akár egyetértesz a szerelem gazdasági lehetőséggé alakításával, akár nem, ez a nap mégis jó alkalmat ad arra, hogy gondolj a szíved egészségére.


Az irodai munka "titkos" veszélye

A tartós ülőmunka, vagyis inkább az irodai munka egy eddig kevéssé ismertett kockázata a munkahelyi viszony. Mikor máskor szólhatnánk erről egy pár szót, ha nem ma? Életmódunkból, új szociális kapcsolataink kialakításának vágyából és a kényelemre törekvésből sokszor sül ki "irodai szerelem", amivel megszegjük a "házi nyúlra nem lövünk" aranyszabályát. A szakértők szerint a házas kapcsolatokban a harmadik fél megjelenése is leggyakrabban a munkahelyről várható. Nem csoda: ha sokat vagyunk összezárva valakivel, elkerülhetetlenül is pozitív vagy negatív érzéseket fogunk táplálni iránta.A munkahelyi kapcsolatokkal több gond is szokott lenni: általában titkosak, ami kezdetben izgalmas, de aztán az egyik félnek megalázóvá válhat, hogy "letagadják". Sokszor nincs egyértelműen kimondva, mi van a két fél között. Nem egy esetben von maga után féltékenységet és rosszindulatot más kollegák részéről. Ha alá-fölé rendeltségi helyzet áll fenn, akkor különösen kellemetlen lehet a viszonyon belüli dinamika. A kapcsolat sokszor megy a munka rovására, a gyakran bekövetkező szakítás pedig azt eredményezheti, hogy az egyik fél távozik, így a cég értékes munkaerőt veszíthet. Ha voltál már ilyen helyzetben, tudod, hogy mindez nagyon komoly kockázatot jelent a szíved "lelki" egészségére.

Ha esetleg van nagyon elmérgesedett munkahelyi viszonyod, akkor kiváló ajándék lehet Valentin-napon egy állatkerti kaland: a Hemsley Conservation Centre mindössze 1,5 angol fontért elnevez egy csótány a kedvedért - bárkiről. Az összeggel pedig a működésüket támogathatod.

Sajnos abban az esetben nem tudunk segíteni, ha párod vagy kollegád eltörte a szíved, viszont a fizikai kondíciójával kapcsolatban fontos tudnod pár dolgot.A szív- és érrendszeri megbetegedéseknek számtalan kockázati tényezője van, ezek között élen jár a helytelen étrend és a rendszeres testmozgás hiánya. Kevesen tudják azonban, hogy a az ülőmunka is igen nagy hatással lehet szívünk és keringésünk egészségére.

A mozgásszegény, hagyományos székekben végzett ülőmunka átlagosan 26%-al növeli a metabolikus szindróma esélyét, ami magas vércukor- és koleszterinszinttel, magas vérnyomással és ezek minden szövődményével, vagyis komolyabb szív- és érrendszeri betegségekkel járhat. Az ezeket kísérő magas vérzsír-szint azért igen kockázatos, mert érkárosodást okozhat szerte a testben, így az agyban, a szívben és a vesében is. Növeli ezeken túl az agyvérzés, a szívinfarktus és a szívnagyobbodás veszélyét is, valamint a vesebetegségek kockázatát. A metabolikus szindrómában előfordulhat egy májbetegség is (a nem alkohol eredetű zsírmáj), amelyből májzsugor, májrák is kialakulhat. Az ilyen elzsírosodásnál olyan anyagok szabadulnak fel, melyek tovább növelik a fennálló kardiovaszkuláris kockázatot, vagyis végső soron a halálozási arányt rontják. A metabolikus szindróma során a szervezet termel ugyan inzulint, de ezt a sejtek nem megfelelően veszik észre, ezért túltermelés keletkezik.Az ülőmunka során nem ritka a végtagok, különösen a lábak dagadása, mely a szívelégtelenség és a visszér tünete is lehet. Tartósan lógatott, ülés közben levő lábban a vénák kitágulnak, a vér panghat, ilyenkor pedig csak mozgással lehet(ne) újra megindítani az egészséges keringést. A kockázatokat tehát ebben az esetben is a mozgás csökkenti.

Ezen a ponton kell elnézést kérnünk, hogy ilyeneket kell olvasnod Valentin-napon. De talán fontos lehet még az egészséged szempontjából.

Annak ellenére, hogy a magyar lakosság körében végzett felmérések szerint a legfontosabb érték az egészség, igen keveset teszünk annak érdekében, hogy megóvjuk. A gyógyszerészek között járja a mondás, hogy "idehaza vitamint a legnehezebb eladni". Vagyis keveset gondolunk a megelőzésre.

Pedig szívünk egészsége nem csak Valentin-napon fontos. De mit tehetünk érte, vagy mit tehetünk párunk szívének egészségéért?

Ha te is irodai munkát végzel, akkor tudod, hogy napi 8 óránál is többet kell néha ülnöd. Ezen nem segíthetsz azzal, hogy munkát váltasz vagy óránként tornázol 10 percet, hiszen ezeket senki sem szokta megtenni.

Mi lenne azonban akkor, ha magát az ülőmunkát reformálnád meg?

A SpinaliS székek nem kérik tőled, hogy állj fel munka közben. Nem okoznak kellemetlenséget ülés közben, és nem várják el, hogy kiszakadj a flow-ból, ha éppen abban vagy. És mégis segítenek megelőzni a hátfájást, sőt akár a gerincsérvet is. Hogyan?Az egészségeddel is évtizedekre tervezel, ezért az ehhez szükséges székre természetesen élettartam-garanciát adunk neked. Igen, ez nem vicc: a SpinaliS székekre nem 1, nem 5 és nem is 10 év garancia vonatkozik, hanem élettartam!


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 23 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:23
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
23 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?