Oszd meg másokkal is:


"Mióta ismerem a SpinaliS székeket, egyértelmű a válasz." - Zsiborács Dominika SpinaliS nagykövettel beszélgettünk

Az egészséges ülőmunka több mint eszközök összessége. E gondolat jegyében bővítjük folyamatosan az aktív üléssel kapcsolatos tudásbázisunkat és SpinaliS nagyköveteink listáját is. Örömmel jelentjük, hogy Zsiborács Dominika okleveles fizioterapeuta, gyógytornász is csatlakozott, őt kérdeztük a SpinaliS-al kapcsolatos tapasztalatairól.

Hogyan és mikor találkoztál először a SpinaliS székekkel?

2022-ben találkoztam először vele, Nietschné Gadányi Mária keresett meg, hogy gyógytornászként lenne-e kedvem kipróbálni és véleményt alkotni a SpinaliS székekről. Első pillanatban, mikor kipróbálhattam a székeket, tudtam, hogy ez az a szék, amit annyi ideje keresek magamnak/családomnak és a pácienseknek is természetesen.

Szerinted mi a SpinaliS székek legnagyobb előnye a hagyományos székekhez képest?

A SpinaliS székek magukért beszélnek. Egyszer kell csak kipróbálni és amikor ráül az ember akkor támad egy olyan érzése (legalábbis nekem ez így volt), hogy “igen ez lesz az én székem”. A SpinaliS széket mielőtt megismertem, mindig azt ajánlottam a pácienseknek, hogy vagy diner párnán, vagy fitballon üljenek munka/tanulás közben, amennyire integrálható az a munka/iskolai/otthoni környezetbe. A mindennapokba való integrálás sokszor akadályokba ütközött: egyrészt nem volt annyira kényelmes, másrészt meg munkatársak/iskolás társak sokszor negatív attitűddel álltak az adott emberek felé, ami feszélyezte őket, emiatt aztán nem is használták az eszközöket.

A SpinaliS székek legnagyobb előnye technikai szempontból az, hogy szék formába öntött diner párnák, így senki se veszi észre elsőre, hogy ki milyen széken ül. Ezenkívül nem elhanyagolható az a tényező, hogy folyamatosan aktiválja a gerinc melletti kis izmokat, nem egy statikus helyzetben tartja a gerincet egész nap, illetve nem ugyanarra a csigolyára terhelődik a súly egész nap, ezáltal a degeneratív gerincbetegségek kockázata csökkenthető.

Kiknek ajánlanád a SpinaliS székeket?

SpinaliS széket már egészen gyermekkortól kezdődően a felnőtteknek és az idősebb korosztálynak is ajánlanám, mindazoknak akiknek legalább naponta 4 órát kell ülniük.

Hogyan tudod a munkád során a SpinaliS székeket hasznosítani?

A páciensek felől folyamatos kérdés a terapeuta felé, hogy milyen széket használjanak. Ahogy korábban említettem, erre egy szék típust sose tudtam ajánlani (pedig a létező összes nagyobb áruházat végigjártam Budapesten), mert egyik se felelt meg ergonómiailag az elvárásaimnak. Mióta ismerem a SpinaliS székeket, egyértelmű a válasz.

Miért lenne fontos, hogy az emberek odafigyeljenek arra, hogyan és min végzik az ülőmunkát?

Talán el se tudjuk képzelni, hogy a rossz helyzetben végzett ülőmunka milyen hatással lehet mozgásszervrendszerünkre. Egy-két példát említenék. A folyamatos keresztbe tett lábbal ülés SI ízületi blokkot tud kialakítani ( “becsípődött a deréktájon valami” melegágya), ami aztán, ha nincs kezelve manuálisan és gyógytornával (lehet sokáig észre se vesszük, csak amikor már komolyabb baj van) súlyosabb problémákoz is vezethet, mint láb zsibbadás például - tipikus példája annak, amikor nem találnak strukturális elváltozást képalkotón, de mégis ott a tünet.

Második példám a gyerekek lennének: amikor bekerülnek iskolába, a tanító nénik megtanítják őket írni, viszont az, hogy ki milyen helyzetben vagy éppen kompenzált tartásban tanul meg írni, már nem kontrollálja le senki az esetek nagy részében. Ezek a rossz helyzetek rögzülnek náluk, ami nem csak mozgásszervi elváltozásokhoz vezethetnek, mint a ferde fejtartás/gerinc ferdülés stb., hanem szemészeti problémákhoz, emésztési zavarokhoz és még sorolhatnám mennyi minden tud kialakulni.

Ez csak két példa volt, de természetesen nagyon sok probléma tud kialakulni, ezért is szoktam azt javasolni mindenkinek, hogy legalább egy állapotfelmérésre jöjjön el, még ha nincs is problémája, mert a problémákat könnyebb megelőzni, mint kezelni. Azonban ha már kialakult adott esetben egy probléma akkor minél hamarabb menjen el szakemberhez, ne várjon arra, hogy majd megoldódik magától, mert sokszor azt tapasztalom, hogy már csak akkor találkozok a betegekkel, mikor tényleg súlyos probléma alakult ki. Állapotfelmérés során pedig ergonómiai szempontból kihagyhatatlan a munkakörnyezet/iskolai környezet feltérképezése, így a helyes ülés megtanítása, amihez nem árt, ha van egy jó szék is, mint a SpinaliS szék.

Neked melyik a kedvenc SpinaliS széked?

Nekem Hacker székem van, így az a kedvencem. Kényelmes, könnyen integrálható a környezetembe.

* * *

Dominikának köszönjük az interjút, nagyköveti oldala itt érhető el.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 17 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Keress bennünket, ha szeretnéd kipróbálni személyesen is, akár egy hétig, ingyenesen a SpinaliS székeket!

Ezek is tetszeni fognak:17
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
17 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?