Oszd meg másokkal is:


A kiszáradó porckorongok tragédiája


Sok cikket olvashattál már nálunk a porckorongokról, illetve azok elváltozásairól, például a porckorongsérvről is. Most a hátfájás és e kérdés egy egészen más összefüggését mutatjuk meg.

Ha olvastad már a hátfájásról szóló cikkünket, akkor tudod, hogy a hátfájás lehet akár izom-eredetű, akár idegi is. Amikor az izmaid állapota miatt fáj a hátad, az jellemzően tompa, akár magától is szűnő érzés, míg ha a porckorongok kiboltosulása nyomja az idegeket, az erős, hirtelen, szúró és erős fájdalom.

Tudtad, hogy a hátfájás két típusa okaiban szorosan összefügg?

A porckorong egy olyan része a gerincoszlopnak, ami sem saját idegezéssel, sem saját keringéssel nem rendelkezik. Bármilyen elváltozása is van, az önmagában nem fáj (ezért élnek sokan együtt kezdődő porckorong-sérvvel). Mivel a gerinc terhelése alatt amúgy is erős igénybevételnek van kitéve, afféle érzéketlen dolgozóként teszi a feladatát a testben.

Fájdalmat akkor kezd okozni, ha a külső kérge megsérül, és a belső kocsonyás része kiboltosodik, majd nyomni kezdi a környező idegeket. De miért tud kialakulni benne a sérv?Elsősorban a passzív székek által okozott egyenetlen terhelés, másodsorban azonban összetételének változása miatt. Mivel saját keringéssel a porckorong nem rendelkezik, a tápanyagokat, amik rugalmasságát garantálják, a környező háti mélyizomzatból szerzi.A passzív ülőmunkával az az alapvető probléma, hogy a hátizomzat elgyengülésével, keringésének visszaesésével jár, ami salakanyagok lerakódását is eredményezi. Ekkor érzed, hogy “beállt” a vállad vagy a hátad. Járulékos probléma azonban, hogy ilyen izomzat-környezetben a porckorongok sem jutnak fontos alapanyagokhoz, így lassan elkezdenek ellaposodni és deformálódni. Elveszítik rugalmasságukat és alkalmatlanná válnak feladatuk ellátására.

A passzív ülőmunka így egyfelől koptatja a porckorongokat, másfelől a hátizomzat elgyengítésével hozzájárul azok “megfullasztásához” is. Teljes pályás letámadás.

Láthatod, hogy ezek sajnos egymást erősítő, negatív spirált elindító folyamatok, amikből nehéz kijönni.

Mi a megoldás?

A legfontosabb hosszú távon a hátizomzat visszaerősítésével a keringés élénkítése és így a porckorongok tápanyag-ellátásának fokozása. Ez garantálja hosszú távon gerinced egészségét.

Ehhez olyan ülőeszköz kell, amiben a mélyizomzat mozgatása folyamatos. Az aktív ülést garantáló székek között ebben a SpinaliS minden irányban kitéríthető ülőlapja élen jár.

Az aktív ülés segítségével így egyfelől hosszú távon egészségesebbé és erősebb válik a háti mélyizomzat, másrészt a medence mozgatásával nem a deréktáji szakaszon kopnak elsősorban a csigolyák, hanem a terhelés egészségesebben oszlik el, a mozgásból fakadó nyíró erőket a szék edzett ötvözetből készülő élettartam-garanciás rugója viseli.

Nem véletlen, hogy számos manuálterapeuta, masszőr, sőt az Országos Gerincgyógyászati Központ is ajánlja a SpinaliS székeket.

Hogy megszokhasd és élvezhesd az ülés új, egészséges módját, díjmentesen és kötelezettségmentesen kérhetsz nálunk próbaszéket saját irodádba vagy otthonodba:


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 17 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:17
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
17 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?