Oszd meg másokkal is:


A kiszáradó porckorongok tragédiája


Sok cikket olvashattál már nálunk a porckorongokról, illetve azok elváltozásairól, például a porckorongsérvről is. Most a hátfájás és e kérdés egy egészen más összefüggését mutatjuk meg.

Ha olvastad már a hátfájásról szóló cikkünket, akkor tudod, hogy a hátfájás lehet akár izom-eredetű, akár idegi is. Amikor az izmaid állapota miatt fáj a hátad, az jellemzően tompa, akár magától is szűnő érzés, míg ha a porckorongok kiboltosulása nyomja az idegeket, az erős, hirtelen, szúró és erős fájdalom.

Tudtad, hogy a hátfájás két típusa okaiban szorosan összefügg?

A porckorong egy olyan része a gerincoszlopnak, ami sem saját idegezéssel, sem saját keringéssel nem rendelkezik. Bármilyen elváltozása is van, az önmagában nem fáj (ezért élnek sokan együtt kezdődő porckorong-sérvvel). Mivel a gerinc terhelése alatt amúgy is erős igénybevételnek van kitéve, afféle érzéketlen dolgozóként teszi a feladatát a testben.

Fájdalmat akkor kezd okozni, ha a külső kérge megsérül, és a belső kocsonyás része kiboltosodik, majd nyomni kezdi a környező idegeket. De miért tud kialakulni benne a sérv?Elsősorban a passzív székek által okozott egyenetlen terhelés, másodsorban azonban összetételének változása miatt. Mivel saját keringéssel a porckorong nem rendelkezik, a tápanyagokat, amik rugalmasságát garantálják, a környező háti mélyizomzatból szerzi.A passzív ülőmunkával az az alapvető probléma, hogy a hátizomzat elgyengülésével, keringésének visszaesésével jár, ami salakanyagok lerakódását is eredményezi. Ekkor érzed, hogy “beállt” a vállad vagy a hátad. Járulékos probléma azonban, hogy ilyen izomzat-környezetben a porckorongok sem jutnak fontos alapanyagokhoz, így lassan elkezdenek ellaposodni és deformálódni. Elveszítik rugalmasságukat és alkalmatlanná válnak feladatuk ellátására.

A passzív ülőmunka így egyfelől koptatja a porckorongokat, másfelől a hátizomzat elgyengítésével hozzájárul azok “megfullasztásához” is. Teljes pályás letámadás.

Láthatod, hogy ezek sajnos egymást erősítő, negatív spirált elindító folyamatok, amikből nehéz kijönni.

Mi a megoldás?

A legfontosabb hosszú távon a hátizomzat visszaerősítésével a keringés élénkítése és így a porckorongok tápanyag-ellátásának fokozása. Ez garantálja hosszú távon gerinced egészségét.

Ehhez olyan ülőeszköz kell, amiben a mélyizomzat mozgatása folyamatos. Az aktív ülést garantáló székek között ebben a SpinaliS minden irányban kitéríthető ülőlapja élen jár.

Az aktív ülés segítségével így egyfelől hosszú távon egészségesebbé és erősebb válik a háti mélyizomzat, másrészt a medence mozgatásával nem a deréktáji szakaszon kopnak elsősorban a csigolyák, hanem a terhelés egészségesebben oszlik el, a mozgásból fakadó nyíró erőket a szék edzett ötvözetből készülő élettartam-garanciás rugója viseli.

Nem véletlen, hogy számos manuálterapeuta, masszőr, sőt az Országos Gerincgyógyászati Központ is ajánlja a SpinaliS székeket.

Hogy megszokhasd és élvezhesd az ülés új, egészséges módját, díjmentesen és kötelezettségmentesen kérhetsz nálunk próbaszéket saját irodádba vagy otthonodba:


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 18 egészségtudatos érdeklődő vár SpinaliS próbaszékre, hogy otthonában vagy irodájában ingyenesen tesztelhesse, akár egy hétig is. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:18
jelentkező vár éppen a SpinaliS kipróbálására saját irodájában, otthonában.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
18 jelentkező vár éppen a SpinaliS kipróbálására saját irodájában, otthonában. Kipróbálod te is?