Oszd meg másokkal is:


A hátfájdalommal nem vagy egyedül


A leggyakoribb kérdések a hátfájással kapcsolatban

A hátfájással küzdő emberek többsége általában egy folyamat részeként tapasztalja meg az egyre erősödő háti fájdalmakat, így folyamatosan merülnek fel bennük a kérdések is ezzel kapcsolatban:

Az első kérdésre nehéz objektív választ adni, mivel mindenkinek más a fájdalomtűrése. Általánosan igaz viszont, hogy minden fájdalmat komolyan kell venni, hiszen a fájdalom sosem természetes jelenség, mindig jele valamilyen rendellenességnek. Akár a "csak" pár hete kezdődött hátfájdalommal is érdemes szakemberhez fordulni. Ha maga a fájdalomerősség nehezen is megfogható, nem így a fájdalom típusa: lehet közönséges (nociceptív) vagy idegi (neuropátiás) eredetű. Az első típusba tartózó kellemetlen érzést általában valamilyen szöveti károsodás okozza, ami lehet a húzódáson túl akár csonttörésből, égésből, horzsolásból adódó is. Az idegi eredetű hátfájdalom ezzel szemben az idegrendszerrel összefüggő érzés. A nociceptív fájdalom a kérdéses károsodás gyógyulása után általában maradéktalanul megszűnik, ám az idegi eredetű többnyire tartós, krónikussá válik, mert oka nem gyógyul magától. A neuropátiás hátfájdalom megelőzésének legjobb módja természetesen az egészséges mozgás, valamint a lehető legegészségesebb munkakörnyezet kialakítása. Ülőmunka közben ez tipikusan az aktív ülést jelenti, melyeket elérhet például SpinaliS székekkel.


Az alsó és felső tájéki derékfájdalom különbségei

A hátfájás maga két területen szokott az esetek többségében jelentkezni, s e két változat okaiban és panaszaiban is más. A felső háttájékhoz tartozik a nyak, a vállak magasságában levő háti szakasz is, de ugyanígy érintheti az itt kialakuló fájdalom kisugározva akár a mellkast is. Ezzel szemben az alsó tájéki fájdalom többnyire a deréktáji szakaszt érinti (emiatt nevezik sokszor egyszerűen csak derékfájásnak).

A nyaki gerinc fájdalmai sok esetben nem csak lokálisan jelentkeznek, de a vállövben, a vállban, sőt még a karokban is felbukkanhatnak. Legsúlyosabb esetben ez a jelenség a végtagokban érzékkiesést is okozhat szédülés, látási zavarok és fejfájás mellett. E tüneteket okozhatja hirtelen trauma (sportolás vagy baleset során bekövetkező), vagy folyamatos terhelés, például karfa nélküli, a megfelelő kar-alátámasztást nem biztosító szék használata esetén. Ugyanilyen problémás, ha a tüneteket nem a túlterhelés, hanem éppen a rossz alátámasztás miatt bekövetkező izomgyengülés okozza, mert ebben az esetben az izmok nem képesek ellátni eredeti feladatukat és nem tudják egészségesen tartani a testet. Erre megoldás az olyan szék, mely szinte kényszeríti az egészséges és aktív ülésre a testet. A SpinaliS székek ilyenek.

Az alsó háttájéki fájdalom többek között nehéz tárgyak felemelése, az alsó hátizmok túlzott megerőltetése, illetve közvetlen sérülés vagy trauma következtében alakulhat ki, ugyanakkor egyes betegségek (vírusos fertőzések, artrózis, csont- és gerinc-rendellenességek) is okozhatják. A dohányzás – a stressz és a túlsúlyosság mellett – szintén szerepet játszhat a háti gerinc panaszainak kialakulásában. Legsúlyosabb esetben, többnyire az alkalmatlan széken végzett ülőmunka miatt gerincsérv (porckorongsérv) is kialakulhat, erről részletesebben a porckorongsérvről írt cikkünkben olvashat.


Akut, szubakut vagy krónikus hátfájdalom

Attól függően, hogy a fájdalom mióta tart, három csoportba sorolható. Az első kategória az akut, mely rövid ideig tartó, többnyire hasogató vagy szúró jellegű fájdalom, és maximum 6 hétig tart. A 6-12 hetes fájdalmakat már szubakutnak nevezzük jellegüktől függetlenül. Az ennél hosszabban is fennálló, vagyis 3 hónapon túl is jelentkező fájdalom már krónikusnak tekinthető. A fájdalom intenzitása is eltérő lehet: az akutnál enyhébb, míg a krónikusnál súlyosabb, mélyebbről jövő, főleg ha idegi eredetű. Szintén jellemző, hogy az akut és szubakut esetekben a fájdalom aszimmetrikusan, csak az egyik vagy másik oldalon jelentkezik, míg a krónikus esetekben többnyire a gerinc mindkét oldalán egyformán felbukkan a fájdalomérzet. A krónikus hátfájdalom általában progresszív, ami azt jelenti, hogy a páciens állapota idővel rosszabbodik – a hosszú lefolyás miatt később pszichés zavarokat, depressziót, hangulatingadozást, alvászavarokat is okozhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy amíg még lehet, megelőzzük, vagy ha már kialakult, kezeljük a fájdalmakat. Természetesen a teljes életmód-váltás általában nem megoldható. Legtöbb esetben nem hagyhatjuk ott ülőmunkánkat egy más típusú miatt, így magán az ülőeszközön kell változtatnunk. Erre lehet alkalmas a SpinaliS rendszer.

Az akut fájdalom okai között többnyire a hirtelen, erős behatásokat, megterheléseket, traumákat találjuk, mely eredhet a mindennapi élet szerencsétlen mozdulataiból, sportsérülésből, baleset során elszenvedett károsodásból is. Ezzel szemben a krónikus fájdalom oka már jóval összetettebb és nehezebben felderíthető lehet, és szakorvosi segítséget igényelhet.


Hogyan kezelhetjük, enyhíthetjük a hátfájdalmakat?

A nem régóta fennálló gerincfájdalmaknál érdemes alternatív megoldásokkal kezdenünk. Keressünk fel egy megbízható gyógymasszőrt vagy csontkovácsot néhány alkalommal. Amennyiben a fájdalom nem csillapodik, forduljunk szakorvoshoz. Az orvos által diagnosztizált mozgásszervi betegségek tüneteinek enyhítésére leginkább valamilyen fizioterápiás módszert szoktak alkalmazni. Azt, hogy az adott betegségre éppen melyik lesz a megfelelő eljárás, nagyon nehéz előre meghatározni, ezért a kezeléseket általában kombinálva alkalmazzák. A teljes napi rutin lefedéséhez javasolhatja a szakorvos, hogy matracunkat, székünket is cseréljük egészségesre. Manapság egyre több orvos javasolja a SpinaliS székeket, melyek megfelelő szoktatás után kényelmesen, kellő és egészséges mértékben dolgoztatják a gerincet és az ahhoz kapcsolódó törzsizmokat.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 20 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:20
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
20 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?