Oszd meg másokkal is:


FINA 2022:
a víz és a gerincegészség kapcsolata


Régóta ismert tény, hogy az úszás milyen jótékony hatásokat tud gyakorolni a mozgásszervrendszeri betegségek tüneteire. Most az éppen zajló FINA 2022 kapcsán írunk erről.A FINA (Fédération Internationale de Natation - Nemzetközi Úszószövetség) immár 1973 óta rendezi meg a vizes sportok Világbajnokságát. Az első, Belgrádi alkalmon 47 ország 686 versenyzője vett részt, és ez a szám azóta is folyamatosan emelkedik. 2019-ben Kvangdzsu 192 ország 2623 sportolóját látta vendégül, a 2022-ben Budapesten rekord idő alatt megszervezett aktuális esemény pedig várhatóan ennél is többet fogad majd. A helyszínek nagyrészt 2017-es Világbajonkság létesítményeit használják.Hazánknak nem csak a szervezés, de a vizes sportágakban elért sikereink miatt is kiemelten fontos időszak ez, illetve felhívhatja a figyelmet arra is, hogyan segíthet a víz, mint természetes lehetőség, mindenki számára egészségesebbé tenni akár az irodai munkát is.

Az úszás jótékony hatásai régóta ismeretesek, az elv pedig mögötte a víz által generált felhajtóerő. Az általános iskolai tananyagból is ismert Arkhimédész törvény értelmében minden folyadékba helyezett testre a kiszorított folyadékmennyiség súlyával egyenlő felhajtóerő hat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy vízben a saját súlyunkat a gravitáció miatt megtartani kényszerülő testre sokkal kisebb terhelés hat. Olyan pihentető helyzetek érhetőek el ezáltal, amik tehermentesítő jellemzői máshol nem állnak rendelkezésünkre.Sajnos a testünkre leselkedő egyik legnagyobb veszély éppen az ülés. Bár nem gondolnánk, de a Nachemson-ábra jól jelzi, hogy ha a gerincre ható terhelést (egyenes) álló helyzetben vesszük 100%-nak, akkor kihúzott háttal történő ülés esetén is 140% a terhelés, de előre hajolt állapotban ez akár 200-275% is lehet. Ez részben azért jelentkezik, mert fejünk jelentős súlya a gerinc függőleges vonalából előrefelé kimozdulva a kitérés távolságától függően aránytalanul nagy terhelést jelent. Ehhez kapcsolódik nem csak a nyak, de akár a derék fájdalma is.Szakemberek felhívják a figyelmet a helyes úszás fontosságára is. Mellúszáskor például a vízből kiemelt fej a nyak merevségét, kényszertartását eredményei, ami nem segít a mozgásszervi panaszokon. Sokszor javasolják a hátúszást, hiszen az egy szinte lebegő helyzet, ami módot ad az izmoknak az ellazulásra. A kettő váltogatásával pihentető mozgást érhetünk el, mely edzi is testünket.

Hazánkban az úszás fontosságát felismerve elindult az Úszó Nemzet Program is, mely "amely komplexen összefogja az óvodás és általános iskolás korú gyermekek úszásoktatásának harmadik osztályig történő bevezetéséhez szükséges oktatási, infrastrukturális, szakmai és módszertani területeit". Az úszáson át az egészséges életmód többi elemei is könnyebben tehető a fiatalok rutinjának részévé.A vízben töltött idő tehát sokat segíthet fiataloknak, felnőtteknek és időseknek is, hiszen a felhajtóerő tehermentesíti a gerincet és az ízületeket is. A testnek lehetősége van a regenerálódásra, emellett a víz, mint sűrűbb közeg mozgásra kifejtett ellenállása segíti az izomzat épülését, regenerálódását is. Az emberi testben minden hatással van mindenre, így a vízben töltött idő alatt a szív, az érrendszer, de még a tüdő is fokozottan működik.Érdemes tehát kihasználni a víz adta lehetőségeket a mindennapokban is.

Budapest pedig a fürdők városa: nem csak uszodákkal, de természetes melegvizes lehetőségekkel és az erre épülő tradicionális, részben a török korszakból örökölt fürdőkkel is el vagyunk látva. A BGYH tájékoztatása szerint 12 termálvizes lehetőség is várja a fővárosba látogatókat (igaz, ezek közül több jelenleg is felújítás alatt áll).

Sajnos tudjuk azonban, hogy fürdőbe, uszodába eljutni időt és anyagiakat is igényel, és rendszeres gyakorlás nélkül kevéssé hatékony.

Koncepciónk része ezért, hogy a gerinc egészségét munka és ülés közben is minél jobban megőrizhesd. Sajnos medencéket még nem tudunk az íróasztalod mellé telepíteni, viszont a SpinaliS székek aktív ülés rendszere éppen arra törekszik, hogy a gerinc egyenletesebb terheléselosztása mellett visszaerősítse a törzsizmokat, melyek végső soron nem csak ülés közben, de folyamatosan felelősek (lennének) egészséges tartásunkért.

Mivel az aktív ülés során a test saját magát tartja meg, a folyamatos izomstimuláció és munka nagyban hozzájárul a gerinc egészségéhez.

Az elmúlt évek során több sportoló is vásárolt már SpinaliS széket, többek között a Rippel-fivérek is elmondták róla gondolataikat. Nagyon fontos megérteni, hogy még akkor is, ha az ülőmunka mellett rendszeres testmozgást végzünk, maga az ülés aránytalanul nagy időt vesz el a napunkból. Az akár 8-10 óra ülőmunka káros hatásait a napi szintű edzés is nehezen ellensúlyozhatja, ezért fontos, hogy az asztalnál ülve is a lehető legtöbb mozgási lehetőséget biztosítsuk a testünk számára.

Hogy milyen érzés SpinaliS székben dolgozni? Kötelezettségmentesen kipróbálhatod próbaszék-szolgáltatásunk segítségével saját irodádban, otthonodban, több napon keresztül is.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 22 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:22
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
22 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?