Oszd meg másokkal is:


Miért jó az aktív ülés?

Oldalunkon számtalan cikkben foglalkoztunk már a SpinaliS ülés elméleti és gyakorlati oldalával. Jelen írásunkban arra szeretnénk rámutatni, hogy mi az az aktív ülés és hogyan fog neked segíteni abban, hogy egészséged megőrizhesd az ülőmunka közben is.


A fájdalomnak oka van

Te is érezted már úgy, hogy egy-egy hosszabb munkanap után elzsibbadt a lábad, fájt a nyakad, hasogatott a vállad vagy szúró fájdalom gyötört a derekad környékén? Mindezeket a jelenségeket a helytelen ülésnek "köszönhetjük", de nem muszáj tétlenül néznünk, ahogy a XXI. századi életmód tönkreteszi testünket. Ismerd meg az aktív ülést!


Tömegek ülnek rosszul

Hogyan dolgozik manapság az átlagos irodai munkavállaló? Reggel bemegy az irodába, leül a számítógépe elé és az ebédszünet kivételével többnyire fel sem áll délután 4-6-8 óráig. Egész nap folyamatosan egyetlen testhelyzetben van, melyben nyaka és válla elgémberedik, hátizmai pedig összetapadnak, feszülnek, idővel pedig el is gyengülnek. Ezt kísérhetik olyan tünetek, mint a fejfájás, a haspuffadás és a látás gyengülése. További rejtett kockázatok is vannak, erről korábbi cikkünkben írtunk már.

A legnagyobb veszélyt mégis a mozgásszerveinkre jelenti mindez, hiszen a gerinccsigolyák és az ízületek is egyenetlen, káros terhelést kapnak, mely hosszabb távon akár gerincsérvhez is vezethet (sajnos manapság egyre gyakrabban).

A hosszas passzív üléssel járó panaszok jelentkezésében az a legveszélyesebb, hogy eleinte csak részben, kis mértékben érezzük őket és tudomást sem veszünk róluk. Amíg életvitelünkben, napi teendőinkben nem akadályoz minket a fájdalom, addig hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a kezdődő problémát és a megelőzésre sem fordítunk sem időt, sem pénzt (holott a megelőzés mindig olcsóbb és kellemesebb, mint a kezelés). Egy ponton túl azonban a káros életmód kísérőjelenségei már akkor is velünk vannak, amikor éppen nem az asztalnál ülünk...


Mit tehetünk a fájdalom ellen?

Akár már kialakultak a panaszok, akár a megelőzés mellett döntünk, van lehetőség arra, hogy változtassunk életmódunkon! Természetesen nem kívánjuk senkitől, hogy adja fel az irodai munkáját, inkább azt szeretnénk megmutatni, hogyan változtathatja meg az ülőmunka minőségét.


Mozgás munka közben?

A legjobb az lenne, ha rendszeres testmozgásokkal, óránként végzett tornával szakítanánk meg monoton ülőhelyzetünket. Tudjuk azonban, hogy sokan ezt sem tudják betartani, hiszen ha nincs, aki figyelmeztessen minket, akkor hajlamosak vagyunk elfelejtkezni minden másról és csak a feladatainkra koncentrálunk. A helyzeten az sem segít sokat, ha a munkaidőn túl végzünk rendszeres testmozgást, hiszen a monoton terhelésben így is részesül mozgásszervi rendszerünk.


"Rendesen" ülni nagyon nehéz egy alkalmatlan székben

Szintén sokat hangoztatott jó tanács, hogy "üljünk rendesen". Na de hogyan is lehet rendesen ülni egy olyan székben, melyet eleve úgy terveztek, hogy csak passzív ülést biztosítson? Ne gondoljuk, hogy azért, mert egy szék "kipárnáz" minket, megtámasztja derekunkat és jól tart, máris egészséges. Sajnos a legjobb "ergonomikus" székek is csak annyira képesek, hogy tudnak biztosítani egy aránylag egyenes üléshelyzetet, ám e közben is fennáll a veszélye annak, hogy az ülőlap statikus volta miatt gerincoszlopunk a 4. és 5. csigolya között kapja a terhelést, ott kopik ki legjobban, és ott is fog kialakulni - az esetek 95%-ban - a gerincsérv. A hagyományos székekben gyakorlatilag nem lehet jól ülni.


A megoldás a valóban aktív ülés

A fenti kockázatokat és tényeket megismerve logikus gondolat, hogy azt a rengeteg órányi ülő helyzetet tegyük egészségessé, melyet mindenképpen székben kell eltöltenünk. Erre kínálnak megoldást az aktív ülést biztosító eszközök.


Az ülőlabda

Az ülőlabda volt talán az első olyan, szélesebb körben is alkalmazott ülőeszköz, melyet aktív ülésre találtak ki. Rajta munka közben akaratlanul is mozogtunk, ez a mozgás pedig nem csak a gerincet kímélte (teljes hosszában egyenletesen terhelte, nem csak az alsó csigolyák környékén), de a vázizomzatot sem hagyta elernyedni és elgyengülni. Sajnos több okból sem tudott mindenhol elterjedni. Egyrészt a labda kényelmi funkciói korlátozottak: nincsen sem hátlapja, sem kartámlája, így kényelmesen hátradőlni nem lehet benne, valamint a karunknak és ezeken át a váll-övnek sem ad megfelelő alátámasztást, ez pedig nyaki fájdalmakhoz is vezethet. A másik probléma az ülőlabdával a balesetveszélyessége: nagyon könnyű vele hátraesni, bármilyen más irányban elesni, vagy csak egyszerűen átesni rajta, ez pedig súlyos sérülésekhez vezethet. Magyarországon egyre több irodában tiltják be a használatát és a jövőben az átfogó munkavédelmi szabályok közé is bekerülhet a tiltása.


Az ülőpárna

Az ülőpárnák az ülőlabdák szabadság-faktorát próbálják "utánozni" a hagyományos székek kényelmével kombinálva, ám sajnos csak félmegoldást jelentenek, mert nem adnak elég nagy teret a test szabad mozgásának. Alapvetően akadályozza őket a szék konstrukciójából eredő statikusság.


A SpinaliS rendszer

Az ülőlabda jótékony tulajdonságait szem előtt tartva, azonban fogyatékosságait és balesetveszélyességét megszüntetve született meg 1999-ben a SpinaliS rendszer. Az ötlet egyszerű és nagyszerű: készítsünk olyan forgószéket, mely kényelmében vetekszik a hagyományos megoldásokkal, társaival szemben mégis aktív ülést biztosít. A kulcs az ülőlabda mozgását utánzó ülőlap lett, mely nem fixálható, hanem folyamatosan mozog. Így nem tudunk ülés közben elkényelmesedni, testünk, vázizmaink folyamatosan dolgoztatva vannak. Ez persze egy újfajta hozzáállást is igényel: ha szeretnénk megőrizni egészségünket, nem szabad olyan széket vásárolnunk, mely pusztán kényelmes, melyben "elfolyhatunk", mert ezzel csak magunknak ártunk. A SpinaliS rendszer 1-2 hét alatt megszokható, később pedig már nem is fogjuk tudni nélkülözni, annyira alapvetővé válik az aktív ülés. Emellett a SpinaliS székek valóban hatékony társak a munkában is: ergonomikus háttámlájuk van, mely követi a gerinc vonalait, így ha munka közben megpihennénk, ugyanúgy kényelmesen hátradőlhetünk, mint bármelyik másik székben. A kartámaszok is állítható magasságúak, így hatékonyan tehermentesítik az alkaron és a felkaron át a vállat és a nyaki izomzatot.

Mindent egybevetve egy SpinaliS szék választása nem csupán egy új irodai forgószék beszerzését jelenti. Ezek a székek egyben a munkastílusunk, az egészséghez fűződő viszonyunk átformálását, egy tudatosabb életmód választását is jelentik, mely hosszabb távon, évtizedekben mérhető skálákon fejti ki jótékony hatását. A SpinaliS minőségi követelményeit is ehhez igazították: élettartam-garancia van minden SpinaliS székre, így az 1999-ben gyártott első darabok még ma is szolgálatban vannak, hiszen magas minőségben, műanyag alkatrészek nélkül készülnek fémből és kopásálló kárpitokból.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 22 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Keress bennünket, ha szeretnéd kipróbálni személyesen is, akár egy hétig, ingyenesen a SpinaliS székeket!

Ezek is tetszeni fognak:22
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
22 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?