Oszd meg másokkal is:


Egy Hacker járt a Telexnél - és elmondták, milyen volt


A hazai székpiac jelentős szeletét felölelő tesztbe fogott nemrég a Telex szerkesztősége, nekünk pedig volt szerencsénk egy SpinaliS Hacker széket biztosítani nekik, hogy az aktív ülés ergonomikus rendszere is szerephez jusson. Lássuk, mire jutottak.

Ülni muszáj, de nem mindegy, hogyan (és min)

Egészen a legutóbbi évekig az emberek számára a szék csupán egy tárgy volt. Kötelező eleme az irodai környezetnek, amiben napjuk nagy részét töltik el. Mivel az utóbbi évtizedekben drasztikusan megnőtt az ülőmunkát végzők száma, a hagyományos üléssel kapcsolatos, tömegeket érintő egészségügyi problémák száma is megsokasodott, és napjainkra vált nyilvánvalóvá, hogy a szék nem lehet egyszerűen csak szék.

Ahogy a Telex cikke is kifejti, és mi is többször írtunk róla korábban, az emberi gerincet az evolúció folyamata nem az ülőmunka megoldására csiszolta ki, hanem egy aktív, mozgó életformára. Az utóbbi pár ezer évben mindennapjainkban bekövetkező változások azonban túl gyorsak voltak ahhoz, hogy az emberi test adaptálódni tudjon hozzájuk, ezért okoz annyira sok embernél súlyos egészségügyi problémákat az ülés.

A 2000-es évek elején a gyártók is felfedezték az ergonómiai szempontok szerint tervezett és készített forgószékeket és az orvostársadalommal együtt elindultak az aktív(abb) ülés felé vezető úton. Ahogy a Telex cikke is írja, a klasszikus, hintamechanikás bőr főnöki fotelek (a reprezentáció korábbi szimbólumai) kora leáldozott.

A pandémia időszaka tovább erősítette az emberek egészség iránti vágyát, és nem csak a vírustól való félelem miatt, hanem mert rengetegen kényszerültek homeofficeba, otthoni munkavégzésük kényelmes feltételeit pedig saját maguknak kellett megteremteniük. Itt kerülnek fókuszba a piacon kapható székek.

A verseny, ami nem is verseny

Kár lenne a Telex teljes cikkét idéznünk, mert példásan alapos bevezető után nagyon jól kifejtik tapasztalataikat a kipróbált székekkel kapcsolatban. Ehelyett inkább kiemelnénk pár dolgot, amit ők is megjegyeznek.

Vannak drága és vannak egészséges székek. És ezek nem mindig jelentik ugyanazt a halmazt. A tesztben szerepelt többek között Herman Miller két széke is, az Aeron Remastered és a Mirra 2. Ezek például a klasszikus "drága szék" zsebbe kerülnek az emberek fejében, jóllehet egy letűnt kor ergonómiai standardjait testesítik meg: a minden ponton beállítható, szinkron mechanikás megoldások ugyan nem rosszak, de nagyon távol állnak az aktív ülés gondolatától.Utóbbi felé egyébként a Wilkhahn cég AT nevű széke tesz egy félénk lépést 3D-ben kitéríthető felépítményével. A többi szék, mint a Sitland cég Skate modellje, az IKEA-s Renberget vagy a gamer divatot megtestesítő nobelchairs féle Icon hosszabb távú ülőmunkára nem ajánlottak, ergonómiai szempontok szerint nem is nagyon lehet velük mit kezdeni.

A "drága" persze relatív kategória, hiszen egy termék árát annak várható élettartamára vetítve érdemes vizsgálni. Míg a legtöbb gyártó 1-3 év garanciát ad a székére, addig például a SpinaliS modellek teljes szerkezetére élettartam-garancia van. Morbidnak tűnik, de nem véletlen, ha emiatt azt mondják, hogy SpinaliS vásárlásakor életed utolsó székét veszed meg.

A mezőny leginkább megosztó típusa a SpinaliS HACKER volt, és ez nem is véletlen, hiszen a szlovén gyártó nem állt meg félúton a koncepciók világában. Az ülés csak akkor lehet egészséges, ha aktív - ezt a gondolatot öntötte formába 1999-ben a cég alapítója, és ezt folytatják a mai napig, immár tíznél is több féle modellel. Szellemük közös: az ülés során a törzs számára a legnagyobb mozgási szabadságot garantálni, elengedni a korábbi kényelmi standardeket és rávenni a testet arra, hogy egészségesen ülve visszaerősítse saját törzsizomzatát.

A fentiek fényében a Telex szerint sem véletlen, hogy a SpinaliS rendelkezik egyedül EP-támogatással és az Országos Gerincgyógyászati Központ szakvéleményével, hiszen ez a szék több, mint egy szék. Koncepciója miatt azonban természetesen egyben megosztó is: használatát meg kell szokni, a vele való ismerkedés során pedig teret kell engedni az új és modern ergonómiai elgondolásoknak.

Köszönjük a Telexnek a lehetőséget, hogy a SpinaliS is részt vehetett a megmérettetésben! Ha te is kipróbálnád aktív ülés modelljeinket, várunk szeretettel bemutatótermünkben minden hétköznap 10 és 18 óra között a 1131 Béke utca 105. szám alatt.

Cikkünk borítójának eredetije a Telex cikkében szerepelt.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 8 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:8
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
8 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?