Oszd meg másokkal is:


Az ülőmunka démona rád is lecsap

Gondolkodtál már azon, milyen egészségügyi kockázatai vannak a hagyományos székben való egésznapos ülésnek? Érdekes kutatási adatokat és statisztikákat zanzásítottunk, hogy neked már ne kelljen szenvedned a fájó következményektől.

Manapság azt mondják, hogy bármit csinálunk, arról statisztikailag kimutatható, hogy megnöveli elhalálozásunk kockázatát. Bár sok dologgal kapcsolatban ez tényleg csak statisztikai, és nem okozati összefüggés, sajnos az ülés valóban oksági kapcsolatban van azzal, mekkora eséllyel halsz bele bizonyos betegségekbe.Átlagosan 40%-al növeli a 15 éven belül bekövetkező halál kockázatát, ha naponta 6 további órát ülsz azon felül, amennyit egyébként is szoktál. Ebbe nem csak az irodában üléssel töltött idő tartozik bele, de az autóban vagy TV nézés közben végzett is.


Ülés = hízás?

Egyesek szerint a halálnál is rosszabb, ha már életünkben sem vagyunk legjobb fizikai formánkban. A fitneszgurukkal nem feltétlenül kell egyetérteni, de az biztos, hogy a sok passzív ülés kövérré teszi az embereket.Emiatt jöhetett létre az a helyzet, hogy nem csak a sokat emlegetett derékfájás, de a túlsúly is népbetegség lett. Teljesen mindegy, hány tornaórát tesznek kötelezővé az iskolákban, ha később az összes gyerek kivétel nélkül hosszú órákon kereszül ül passzív székekben egy nap - akárcsak a felnőttek. Az 1980 és 2000 között eltelt években a testmozgással töltött idő nem nőtt, ellenben az üléssel töltött 8%-al emelkedett, az elhízott emberek száma pedig megduplázódott.

A hagyományos, passzív irodaszékekben végzett ülés gyakorlatilag nem fogyaszt energiát. Az üléshez képest az állva végzett munka 10%-al, a rágózás 15%-al, a séta 150%-al, a lépcsőzés pedig 220%-al több energiát fogyaszt. Telefonálás közben sokan jönnek-mennek és gesztikulálnak, holott a másik fél ebből semmit sem lát. Ez azért van, mert az emberi agy így próbálja pótolni a kieső vizuális ingereket. Ezért aztán külön javasoljuk, hogy telefonálás közben mászkálj fel-alá. Jót fog tenni testnek-léleknek.


Ülés = betegség?

Tetszik vagy sem, de életünk során testünk folyamatos megpróbáltatásoknak van kitéve, és ha nem vigyázunk rá, nem tud regenerálódni a megfelelő ütemben. Az ülés sajnos olyan folyamatos traumát jelent, amiből a legegészségesebbek fizikuma is nehezen épül fel.Sokszor emlegetik, hogy passzív ülés közben a keringés a lábakban csökken, így nő a stroke kockázata, azt azonban már keresebben tudják, hogy ezzel párhuzamosan az idegrendszer is károsodik, mert ugyanitt csökken az elektromos aktivitás is. Leesik a kalóriafogyasztás, a zsírbontó enzimek arány és a "jó koleszterin" arány is. Hosszabb távon az inzulin hatékonyságának csökkenése miatt nő a cukorbetegség kockázata is.

Azok, akik ülőmunkát végeznek, átlagosan kétszer akkora eséllyel szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akik álló munkát végeznek.

Természetesen vannak olyan gyakorlatok, amikkel érdemes megszakítani a hosszas ülőmunkát:Másfelől tudjuk, hogy ezeket a legtöbben nem végzik el. Csak úgy pörögnek az üléssel töltött órák az irodában, szinte észre sem vesszük az idő múlását.Ugyanez sajnos otthon is igaz, ahol szintén rengeteget ülünk. A TV előtt napi 3 óránál is többet töltők körében 64%-al magasabb a szívroham miatt bekövetkező halál esélye.


Akkor egyáltalán ne is üljünk?

Ülni természetesen muszáj. Mi sem kérjük, hogy ne tedd, hiszen ez sokunk számára - munkánkból adódóan - lehetetlen lenne.

Magát az ülést azonban a fentiek fényében megpróbálhatjuk megváltoztatni: passzív tevékenységből aktívvá tehetjük! A SpinaliS rendszerű, aktív ülést kínáló irodai székek pontosan ezt teszik:Ettől még az ülés démona is megijed!És mindez nem csak ígéret: mindenképpen ki kell próbálnod a SpinaliS székeket, mielőtt beleszeretsz egybe. Ingyenes próbalehetőséget biztosítunk neked akár saját otthonodban vagy irodádban is, akár egy hétre is, mindenféle kötelezettségek nélkül, hogy magad is megtapasztalhasd a SpinaliS élményt. A részletekért kattints ide!


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 17 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:17
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
17 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?