Oszd meg másokkal is:


Mennyivel csökkenti az aktív ülés az agyvérzés kockázatát?

A mindennapjainkat érintő folyamatos ülőmunka számtalan egészségügyi kockázattal bír. Ezek közül csak az egyik a gerincbántalom, azonban egy 143.000 felnőtt adatain alapuló friss kutatás szerint nagyon komoly az agyvérzés kockázata is. Mutatjuk, miért.Korábbi cikkünkben már elemeztük, hogy az irodai munka a porckorongsérv mellett hozzájárulhat a cukorbetegség, az érrendszeri problémák és az emésztési gondok esélyének növekedéséhez is. Ma az összefüggések egy másik részére szeretnénk rámutatni.

Mielőtt tovább olvasol, fontos tudnod: nem akarjuk megváltoztatni az életmódodat abban az értelemben, hogy le akarunk szoktatni az ülőmunkáról. Tudjuk, hogy ez lehetetlen. Ülni muszáj. Hiszünk azonban abban, hogy érdemes ismerni ennek kockázatait, és ezek fényében a leginkább egészséges módját választani az ülő munkavégzésnek.

Az American Heart Association (Amerikai Kardiológiai Társaság) Stroke elnevezésű kiadványában tették közzé a kutatók a 143.000 felnőtt munkavállaló részletes egészségügyi adatainak elemzése után levont következtetéseiket. Az eredmények aggasztóak.

A legalább 40, de legfeljebb 60 éves vizsgálati alanyoknál a napi 8 óra vagy annál több ülőmunka során négyszer nagyobb eséllyel következik be stroke, mint azoknál, akik napi maximum 4 órát ülnek és ezt rendszeres testmozgással szakítják meg.„Úgy gondoljuk, hogy az ülőmunka káros hatást gyakorol az anyagcserére, a véráramlásra, és a gyulladást is elősegíti. Ezek a változások idővel az erekre is hatással lehetnek, és megemelhetik a szívinfarktus és a stroke esélyeit.” - teszi hozzá Dr. Raed Joundi, a McMaster Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

Magyarán a tétlenség (passzív ülés) miatt lanyhuló keringés nem csak az agy oxigénellátását csökkenti (és ezáltal álmosít, tompít), hanem az agyi vérellátás hálózatát alkotó ereket is károsítja. Gyengítheti az erek falát, összehúzódásukhoz vezethet, a szűkületük pedig növeli az esetlegesen kialakuló vérrögök elakadásának esélyeit.A vizsgált mintában 2.965 strokeos eset fordult elő, ezeket külön is górcső alá vették. 90%-uk agyvérzése átmeneti keringési zavarra vezethető vissza. Ez sokszor azt jelenti, hogy az agy egyes területein akár tartósan is problémás a keringés, emiatt oxigénhiányos állapot léphet fel, ami az agysejtek tartós károsodásához, elhalásához vezethet. Ez az esetek nagy részében nem visszafordítható folyamat.

Ilyen esetben több tünet is jelentkezhet. Ezek lehetnek a karban, lábban vagy arcon gyengeség érzése (jellemzően csak az egyik oldalon), de ugyanígy előfordulhat összemosódó beszéd, látás vagy hallás, illetve az ezeket kísérő erős fejfájás. Ilyenkor a lehető leggyorsabban orvosi segítséget kell hívni, mert szó szerint minden másodperc nagyon sokat számíthat az agy károsodása és a beteg túlélése szempontjából.A tanulmány szerzője és több szakértő is megjegyzik, hogy a kockázatok csökkentésének legjobb módja, ha passzív ülés helyett mozgással dúsítjuk napjainkat. De mi ennek a legjobb módja?

Bár az óránként beiktatott rövid, teljes testet átmozgató gyakorlatok szuperek a keringés felélénkítésére, mindannyian tudjuk, hogy ezt szinte senki sem tudja betartani. Egyszerűen elfelejtjük. Ezért a legjobb az lenne, ha ülés közben is aktív maradna a keringés.

Ennek egy kiváló módja az aktív ülés rendszere, vagyis az olyan ülőlappal rendelkező szék használata, ami nem is fixálható, követi testünk mozgását és ezáltal a keringés is aktív marad.

Ahhoz, hogy a keringés folyamatos legyen (és ezáltal segítse például a belek vérellátását is, az egészséges emésztéshez), a testünket, az abban levő izomzatot mozgatni kell. Ennek kiváló módját jelentik a SpinaliS székek. Ezek nem egyszerűen csak kímélik a deréktáji gerincszakaszt, de ugyanilyen fontos funkciójuk, hogy a törzsizomzat folyamatos mozgatásával fenntartják a keringést, méregtelenítik az érintett szöveteket, és a gerincoszlopot övező tartóizmokon át hidratálják a gerinccsigolyák közti porcokat is (így drasztikusan csökkentik a porckorongsérv veszélyét).A SpinaliS székek tehát úgy csempésznek mozgást a megszokott, mindennapos ülőmunkába, hogy nem kényszerítenek a napi rutin feladására. Továbbra is háttámlás, karfás, biztonságos forgószékben ülhetsz, ám ez egyben egy mozgásstúdió is lesz alattad, hiszen testedet folyamatos mozgásra, önmaga megtartására készteti. Olyan, mint a biciklizés vagy úszás teljes testet megmozgató, folyamatos, egyenletes terhelést biztosító funkciója.

Ha te is napi 8 órát, vagy annál is többet töltesz ülve, javasoljuk, hogy próbálj ki egy SpinaliS széket, melyet ráadásul kötelezettségmentesen tesztelhetsz akár egy hétig is saját munkakörnyezetedben, másfelől pedig nem csak testi, de lelki nyugalmat is ad, ugyanis szerkezete élettartam-garanciás.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 23 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ha próba előtt megnéznéd SpinaliS modellpalettánkat, a 1131 Budapest, Béke utca 105. szám alatti bemutatótermünkben minden hétköznap szeretettel várunk 10 és 18 óra között.

Ezek is tetszeni fognak:23
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
23 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?