Oszd meg másokkal is:


A gerincsérv folytatása: a spondilózis


Ha ellátogatsz a Bodies kiállításra, felemás élményben lesz részed: egyrészt láthatsz egy, az ülőmunka hatására kialakuló testi elváltozást, mely még a gerincsérvnél is veszélyesebb, másrészt igen félrevezető információk szerepelnek az egészséges ülésről.

A gerincsérv nem más, mint a gerinccsigolyák közötti rugalmasságot biztosítani hivatott porckorongok külső részének kiszáradása, töredezése, súlyosabb esetekben pedig a leváló részeknek az idegekkel való érintkezése, vagyis elviselhetetlen fájdalom (mely kisugározhat a végtagokba is, ezért sokszor nem a probléma tényleges helyén okoz tüneteket).Sokan úgy tudják, hogy a gerincsérvnél már nem is történhet rosszabb a testünkkel, azonban ez nem igaz. A tartós passzív ülés hatására ugyanis az emberi test tovább küzd: miután a porckorongok a mozdulatlan háti izomzat miatt nem kapnak nedvességet és tápanyagokat, elvékonyodnak, rugalmatlanná válnak és töredeznek, vagyis elveszítik eredeti funkciójukat, kialakul a spondilopátiának nevezett állapot. Döbbenetes, hogy a társadalmunk globális problémájának számító ülőmunka ma már nem csak a 40-50-60 éves korosztályban okozza a spondilopátia bizonyos fokozatait, hanem akár a 20-30 éveseknél is, hiszen szinte mindenki már 7-8 éves korától kezdve az iskolapadban kénytelen ülve tölteni napja javát.A spondilopátia gyakori és kifejlettebb változata maga a spondilózis, ami azt jelenti, hogy az alkalmatlanná vált porckorongok helyett a gerinccsigolyák érintkező végei kezdenek kicsontosodni az egészségtelen terhelés hatására. A köznyelvben csigolyameszesedésnek is nevezett jelenség leírja az egymáshoz egyre közelebb kerülő csigolyák közötti szalagok meszesedését is. Ez a tünetegyüttes a mozgásképesség jelentős beszűkülésével és az idegrendszert érintő problémákkal is jár, hiszen a gerinc mentén futnak a központi idegrendszer idegei is.A lumbágó a spondilózis deréktáji szakaszának közkeletű elnevezése. Ezen a szakaszon, jellemzően a 4. és 5. csigolya között és közvetlen szomszédságában érvényesül a hagyományos székeken való ülőmunka legtöbb negatív következménye, vagyis a terhelés java. A fenti képen a deréktáji szakaszon kialakult spondilózis látható.A spondilózis rohamosan terjed

Annak ellenére, hogy rohamosan terjed, és - mint látható - még kiállítások anyagát is képezi, a spondilózis folyamatát sokan nem veszik komolyan. Miért?

A válasz részben ugyanezeken a kiállításokon keresendő. Pár lépéssel odébb egy oktatófilmen "mutatják be" animáció formájában, hogyan lehet helyesen ülni. A probléma csak az, hogy

Még a tökéletes pozícióban végzett ülőmunka is nagyon hasonló tünetegyüttessel jár, mint a helytelen helyzetben folytatott: a mozgás teljes hiánya miatt a porckorongok a szintén mozdulatlan háti mélyizomzatból nem képesek nedvesség és tápanyagok felvételére (ezekhez diffúz úton, nem pedig a keringés segítségével jutnak hozzá), tehát a porckorong-sérv és a spondilózis ugyanúgy kialakulhat. A megoldás tehát nem ebben az irányban keresendő.A spondilózis elkerülésének egy hatékony módja

A gerinc terhelésének csökkentése, egészségének megőrzése egy meglepően egyszerű alapelvre vezethető vissza: a mozgásra. Természetesen senkitől sem várható, hogy irodai munkáját napi mozgás közben végezze, ezért már évtizedek óta azon van a hangsúly, hogy hogyan lehet magát az ülést dinamikussá tenni.

Képzeljük el egy pillanatra, hogy az ülőmunka egyben folyamatos mozgást is jelent. Mi történne a testünkkel?


Világos, hogy az ülőmunka negatív hatásainak elkerülésére nem maga az üléspozíció beállítása a megoldás, hanem a mozgás és a dinamika visszacsempészése.

Éppen ezt a logikát követve fejlesztette és indította útjára 1999-ben Janko Popovič szlovén orvosprofesszor támogatásával a SpinaliS az aktív ülést támogató székek egész családját, melyek ma már nem csak Európa-szerte, de Kanadától a Közel-Keletig mindenhol megtalálhatóak. Ez nem véletlen, hiszen a derékfájdalmakkal küzdők, a megelőzésben érdekelt egészségtudatos vásárlók és az Országos Gerincgyógyászati Központ is ajánlják.

Kockázatmentesen kipróbálhatod te is, ha ellátogatsz bemutatótermünkbe, ahol az összes SpinaliS szék elérhető, vagy saját irodádba, otthonodba kérsz egy próbaszéket, hogy azt valós körülmények között tesztelhesd.


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 24 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:24
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
24 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?