Oszd meg másokkal is:


Szükségem van-e aktív ülésre?

Ha nem egyértelmű számodra, hogy érdemes-e aktív ülésre váltanod, ezeket a szempontokat megéri számba venni. Időt, energiát és pénzt is spórolhatnak neked amellett, hogy segítenek megóvni az egészségedet.Az aktív ülés kérdése azért merül fel egyre gyakrabban, mert jellemzően már 7-8 éves korunktól napi 6-8 órát vagy többet ülve töltünk az iskolában és otthon is. Ez a nagy szám egy felnőtt testre is olyan terhelést ró, melyre nincsen felkészülve. Az üléssel kapcsolatos panaszok, legjellemzőbben a derékfájdalom ezért már a kamaszokat és a fiatal felnőtteket is nagy arányban érinti, a gyakorlott irodistákról nem is beszélve. A társadalmi méretű probléma hívta életre az aktív ülést is, ma pedig annak eldöntésében segítünk, hogy szükséged van-e rá.

Mennyit ülsz egy nap?

Az első és legfontosabb kérdésünk, hogy napi hány órát töltesz üléssel? Ez nem csak az irodában ülve töltött, szigorúan vett 6-8 órát jelenti, hanem az autóban vagy az otthoni elfoglaltságok közben ülve töltött időt is. Magyarországon a népesség például még a 2020-as években is kiemelkedően sokat tölt televíziózással (átlagosan napi akár 5 órát is!), de ha számítógépen levelezünk, facebookozunk vagy játszunk, azt is ülve tesszük.

A nettó ülve töltött órák száma így egy nap akár 10-12 óra is lehet, ami összességében elképesztően sok, főleg annak fényében, hogy az orvosok már régóta hangsúlyozzák: az egyszerű álláshoz vagy fekvéshez képest az ülés akár 275%-al nagyobb terhelést jelent a gerinc számára. Nem csoda, hogy a porckopás általános jelenség, és sokszor gerincsérv is kialakul belőle.

Éppen ezért a szakemberek feltétlenül aktív ülést javasolnak abban az esetben, ha az ülve töltött órák száma naponta 6-8 óra vagy több. Mivel ez a mennyiség az irodai munkával, utazással és otthoni időtöltéssel együtt jön össze, érdemes ezek közül kiválasztani a leghosszabban végzettet, és legalább azt aktív ülés székkel végezni.

Hogyan ülsz?

"Egy hagyományos forgószékben is lehet egészségesen ülni..." - szokott elhangzani gyakran. Ez részben igaz (csak részben, mert egy statikus szék sosem tudja a deréktáji gerincszakasz terhelését elosztani), viszont nagyon kevesen tartják be azokat a szabályokat, amik az egészséges testtartással kapcsolatosak. Hagyományos székekben talpunknak a földön kellene lennie, a lábszáraknak a combokkal 90 fokos szöget kellene bezárnia, ahogy a kihúzott felsőtestnek a combokkal is, illetve gerincünk (beleértve a nyakat is) közelítőleg függőleges vonalban kellene, hogy legyen. A valóság ezzel szemben a részben felhúzott láb és az előre görnyedő testtartás, ami szinte természetes.Az aktív ülés nem azzal segít ezen, hogy ki kell magadat húzni vagy kipárnáz téged egy látszólag egészséges helyzetben, hanem a mozgó ülőlappal dinamikussá teszi felsőtestedet, így gerinced nem a derék magasságában hajlong (nem lesz gerincsérved a 4. és 5. csigolyád között), illetve a törzsizomzat újraerősítésével szinte automatikusan és természetesen segít a görnyedés elkerülésében. A törzsizomzat frissítésével javul az anyagcsere a hátban, így kiürülnek a keringéssel az izomfájdalmakat okozó salakanyagok és működni tud a gerinccsigolyák diffúzió útján történő nedvesség- és tápanyag-felvétele, amivel elkerülhető a kiszáradásuk és a sérvesedésük.

A jól üléshez tehát olyan szék is kell, ami az ülés módját reformálja meg ahelyett, hogy egy ügyesen tervezett derékszámasszal a kényelem illúzióját keltené, miközben mozdulatlanságra és lassú satnyadásra ítéli a testedet. Sokat és jól ülni összességében aktív üléssel lehet.

Vannak-e az üléssel összefüggésbe hozható panaszaid?

Eddig feltételeztük, hogy sokat töltesz ülve egy nap, de nincsenek kifejezett mozgásszervi panaszaid. Ha ez igaz, az egy nagyon szerencsés állapot és még a megelőzés fázisában lehet, a szomorú valóság azonban az, hogy ma már szinte életkortól függetlenül jelentkeznek az ülő életmóddal kapcsolatos panaszok.

Ezek között leggyakoribb a derékfájás, mely jellemzően a 4. és 5. csigolya közötti porckorongok kopásából, rosszabb esetben sérvesedéséből fakad, de ugyanilyen oknál fogva érezhetsz fájdalmat a nyaki szakaszon is. Ezért a hagyományos székek a felelősek, amik mozdulatranságra kárhoztatják testedet ülés közben, így az ezzel járó terhelés koncentráltan és folyamatosan azonos pontokon jelentkezik. Ez önmagában is elég nagy gond és a tartós fájdalom jelentősen csökkentheti az életminőséget, de a passzív ülésnek további számos kockázata van.Ha ülés közben szinte mozdulatlan vagy, keringésed lelassul, így lábaidban pangó vér jön létre, ami a visszérbetegségek kiváltó oka. A lassuló keringés az agyban is problémákat okoz: nem jut elég oxigén a sejteknek, így álmosít téged és tompább leszel. Nő a stroke kockázata is. Az ülőmunka emellett gátolja az egészséges emésztést a görnyedő pozíció miatt összenyomott belekben, valamint kiváltó okként szerepel a cukorbetegség esetében is. A tartós mozdulatlanság csökkenti a csonttömeget (hozzájárul a csontritkuláshoz), illetve a törzsizomzat lassuló keringése miatt felhalmozódó salakanyagok tartós izomfájdalmakhoz vezetnek. Hosszú lenne a teljes lista, de fontos tudnod, hogy a passzív üléstől nem egyszerűen csak a derekad fog fájni.

Ha a fenti panaszok bármelyikével rendelkezel már, akkor érdemes mielőbb cselekednek és a klasszikus székek helyett kipróbálnod egy aktív ülésre lehetőséget biztosító megoldást is.

Mennyit segít a sport?

Sok érdeklődőnk jelzi nekünk a kezdeti időszakban, hogy annak ellenére okoz számára egészségügyi panaszokat az ülő életmód, hogy egyébként rendszeresen sportol. Ezzel kapcsolatban gyakori félreértés, hogy a sporttevékenység, a jóga és hasonló testmozgások képesek ellensúlyozni az egész napos ülést. Bár ezek valóban sokat segíthetnek a testünknek az egészség megőrzésében, sajnos nem tudnak ellensúlyozni egy időarányosan sokkal nagyobb problémát: a passzív ülést.

Tegyük fel, hogy naponta vagy legalább kétnaponta egy órát tényleges testmozgással töltünk. Már ez is egy ideális állapot lenne, azonban az egész nap tétlenségre ítélt izmokat a nap végén hirtelen terhelésnek kitevő edzés általában többet árt, mint használ. Különösen igaz ez súlyokkal végzett feladatok esetén. Miért?

A jelenségnek két oka van: egyrészt a gerinccsigolyák közti porckorongok, melyek a gerincoszlop rugalmasságáért felelősek, a környező szövetekből diffúz anyagcsere útján jutnak tápanyagokhoz és nedvességhez. Mivel a passzív ülés során törzsizmaink mozdulatlanok, a keringés lassul, így az anyagcsere is visszaesik, az eredmény pedig kiszáradó, laposabb és könnyebben töredező porckorongokban jelentkezik. Ez az állapot évek alatt alakul ki. Ha ilyen porckorongokat intenzíven (és esetleg súlyokkal) terhelünk, általában csak romlik az állapotuk.A másik ok szintén a mozdulatlanságból fakad: az izmok nap közben nem dolgoznak, mert a hagyományos szék kipárnázza és alátámasztja a testünket (legrosszabb az, ha székünk fotelszerűen kényelmes gamer szék vagy vezetői szék). Az izmokban salakanyagok halmozódnak fel, elveszítik rugalmasságukat, akár tartósan is rövidülnek, és ha ilyen állapotban hirtelen mozgásnak tesszük ki őket, akkor sokkal nagyobb a sérülés vagy húzódás veszélye. Ezért jelentkezik az az általános jelenség, hogy irodista életmódot folytatók edzőtermi edzések után testi fájdalmat éreznek (nem izomlázat, hanem konkrét izomfájdalmat), hiszen izmaikon sérülések jönnek létre.

Akár sportolsz tehát, akár nem, első körben az lenne a fontos, ha a napi 8-12 óra passzív ülést olyan aktív ülésre cserélnéd le, ami mozgatja a testet, az izmokat és a gerincet. Ez minden más tényezőtől függetlenül nagyon sokat szokott javítani azoknak az állapotán, akik már aktív ülés rendszerű forgószékeket használnak.

Egyéb életmóddal kapcsolatos tényezők

Szeretnénk azt sugallni, hogy az ülő életmóddal kapcsolatos összes probléma megoldható azzal, ha aktív ülésre váltasz. A SpinaliS székekkel az 1999 óta eltelt 24 évben szerzett tapasztalataink azt mutatják, hogy az esetek többségében a hagyományos szék aktív ülésűre való cseréje már nagyon sokat javíthat a mozgásszervrendszer állapotán, sok esetben azonban még ez is tovább fejleszthető.

Az irodai és otthoni munka egészségesebbé tételében az aktív ülés koncepciója már meghaladta pusztán a SpinaliS székek használatát. Ott, ahol lehet, érdemes az aktív ülőmunkát álló ülőmunkával is kombinálni, ehhez pedig ideális eszköz az elektromosan emelhető asztal. Ez anélkül teszi lehetővé munkaterünk, asztalunk megemelését, hogy le kellene róla pakolni: a minőségi változatok dupla motoros lábbal halkan, egyetlen gombnyomásra a kívánt magasságba emelkednek, hogy mellettük egy ideig állva dolgozhassunk. Ez segíti a keringést, az emésztést és számos más testi funkció felpezsdítését, így nem csoda, ha a tengerentúlon már több munkáltató is előírja (és méri), hogy egy adott munkanapra milyen százalékban kell álló munkavégzésnek is jutnia.Örömteli tapasztalat, hogy ez a gyakorlat idehaza is terjed. Nem csak a dolgozók ismerték fel egészségük védelmének fontosságát és felelősségét, hanem a munkaadók is törekszenek rá, hogy a tartósan is egészséges munkafeltételek megteremtésével csökkentsék a munkaerő-fluktuációt és a táppénzes napok számát.

Tudunk neked segíteni?

Ha szeretnéd megismerni az aktív ülés világát, kötelezettség- és költségmentesen megteheted. Várunk bemutatótermünkben, ahol az országban egyedülálló módon az összes SpinaliS modellt valamint a Flexibily emelhető asztalokat is kipróbálhatod.

Otthon vagy a saját irodádban tesztelnél? Semmi akadálya! Ingyenes próbaszék-szolgáltatásunkkal több napig is kipróbálhatod a választott SpinaliS széket, hogy teljes biztonsággal dönthess. Igénylésedet izgatottan várjuk:


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 22 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ha próba előtt megnéznéd SpinaliS modellpalettánkat, a 1131 Budapest, Béke utca 105. szám alatti bemutatótermünkben minden hétköznap szeretettel várunk 10 és 18 óra között.

Ezek is tetszeni fognak:22
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
22 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?