Oszd meg másokkal is:


Ezért nem vesz a céged SpinaliS széket

Miért nem vesz sok cég SpinaliS széket? Vagy inkább az a helyes kérdés, hogy miért nem tudnak egészséges SpinaliS széket venni? Mi az oka a beszerzések elakadásának? Lerántjuk a leplet pár fontos tényről.

Az utóbbi évek pozitív tapasztalata az volt számunkra, hogy a nagy munkaadók is elkezdték érzékelni az egészséges munkakörnyezet megteremtésével járó előnyöket. Így tudják növelni a dolgozók hatékonyságát, és csökkenteni az elvándorlásuk mértékét. Sok esetben azonban a SpinaliS székek beszerzése elakad a bonyolult céges struktúrában. Ennek okait tárjuk most fel.Az egész kérdésben az a legbosszantóbb, hogy sokszor minden érintett (a dolgozó, a főnök, a HR-es és a beszerző is) érdekelt a SpinaliS gerinckímélő, élettartam-garanciás megoldások megvásárlásában, mégsem járnak sikerrel. Ennek oka az elavult céges szabályozásokban keresendő.

Ahogy az ülőmunkával járó kockázatokat az utóbbi évtizedekben felismerték, úgy alakult át a nyugati irodakultúrában az egészségmegőrzéssel kapcsolatos gondolkodásmód. Mára ez már alapvető, a konkrét hogyanok azonban nehezen követik az orvostudomány fejlődését.

Manapság a legtöbb multinál a székek beszerzése 10-15 éves kritériumrendszerek alapján zajlik.

És ez óriási probléma.

Főleg azért, mert bár mind a beszerző, mind pedig a dolgozó pontosan tudja, mi lenne a legegészségesebb megoldás (tudják, mert elmondja nekik az üzemorvos, a háziorvosuk, a gerincgyógyászuk, a masszőrük), az elavult kritériumok, amik alapján székbeszerzéskor mérlegelnek, köszönőviszonyban sincsenek a legjobb székkel.Ennek oka az, hogy az aktív ülés kilép a hagyományos székek keretei közül. Egész egyszerűen nem értelmezhető egy hagyományos irodaszékeket pontozó rendszerben.

Hogy miért nem, azt most az alábbiakban részletesen bemutatjuk neked.

Ahogy az ülésről gondolkodunk

A klasszikus, gerincgyilkos passzív ülés és az aktív ülés között a legnagyobb különbség az, hogy míg a passzív ülés megpróbál kipárnázni, minden ponton megtámasztani és ezzel kényelmet sugallni, addig az aktív ülés tested saját vázrendszerét, mélyizomzatát hivatott fejleszteni, hogy annak normális kondícióját visszaállítsa.

Ez nagyon fontos, ugyanis attól kezdve, hogy iskolapadba kerülünk, napunk nagy részét ülve töltjük, ami úgy gyengíti el a mélyizomzat egyes, a gerincet tartó részeit, hogy azt észre sem vesszük, hiszen ezek az izmok soha nem is fejlődnek ki rendesen (még sportolással sem).

Az aktív ülést garantáló székek tehát nem akarják a kényelem csalfa illúzióját keltve a tespedésbe taszítani a testet, helyette teljesen más koncepció és elv mentén működnek. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Deréktámasz vagy aktív ülés?

A legtöbben akkor kezdenek el ergonomikus széket keresni, amikor a derékfájás első jelei felbukkannak. Ekkorra már van valamilyen testi elváltozás, rosszabb esetben akár kezdődő porckorongsérv is.

A klasszikus megoldás ebben az esetben egy olyan irodaszék, ami jó erősen nyom vagy tart a deréktáji szakaszon, hiszen ez pillanatnyi felüdüléssel kecsegtet. Egészséges, és elhitetik velünk, hogy jó a gerincnek is. Természetesen azonban ez a megtámasztás semmiben sem fog javítani a háti gerinc állapotán, sőt, idővel tovább ront azon.Az aktív ülést garantáló SpinaliS székek esetében azonban nem a megtámasztáson van a hangsúly. Bár a legtöbb SpinaliS modellen van háttámla, azok csak biztonsági okokat szolgálnak. A fő koncepció itt az, hogy a mozgó ülőfelület segítségével a medence követhesse a gerinc mozgását (ne deréktájban kopjon ki a porckorong), illetve a mélyizomzat visszaerősítésével a gerinc saját tartása álljon helyre.

Éppen ezért amikor egy székbeszerzési tenderen szempont az állítható deréktámasz megléte, már tudjuk, hogy elavult szabályozásnak próbálnak megfelelni. (Természetesen a háttámla, és így a derékkal érintkező rész magassága a legtöbb SpinaliS székben is állítható, hiszen mindannyian eltérő testi adottságokkal rendelkezünk.)

Fejtámla és karfa a nyak- és vállfájdalom ellen: az örök hiba

Sokszor és sok helyen lehet olvasni arról, hogy a nyaki és vállfájdalmak azért bukkannak fel ülőmunka közben, mert az alkarok nincsenek megtámasztva gépelésnél, és a súlyuk húzza a vállöv izomzatát. Ez azonban részigazság.

Egyrészt ha a vállövek alátámasztjuk karfákkal, az csak elodázza a problémát (egy eleve elgyengült rendszert dúcolunk alá, ami csak tüneti kezelés).

Másrészt a vállak és a hozzá kapcsolódó háti izomzat nem csak ezért fájnak. Sokkal nagyobb baj, hogy a passzív ülésből fakadó elégtelen keringés miatt letapadnak és salakanyagok halmozódnak fel bennük. Ez a jelenség felelős egyébként a kiszáradó és kikopó porckorongokért is.A megoldás természetesen az, ha az ülőmunkát végző személy aktívan ül, vagyis mozog ülés közben is. Ez visszaerősíti a vázizomzatot, aktivizálja a keringést, felszabadítja a letapadt izomzatot és megszabadítja a salakanyagoktól is.

Ha a váll- és nyakfájás ellen harcolni szeretnél, nem az a megoldás, hogy ágyban (székben) fekvő beteggé változtatod magadat, hanem az, hogy visszaállítod tested rendeltetésszerű erőnlétét. Erre egy klasszikus székkel nincs lehetőséged, így székbeszerzésnél az állítható karfákra és a fejtámlára való koncentrálás nem vezet sehová. (Ismét megjegyezzük: a karok alátámasztása sokaknak kényelmi szempont, így természetesen a legtöbb SpinaliS szék esetében is állítható a karfák magassága, de nem ettől lesz egészséges a szék.)

Kis ülőlap vagy nagy ülőlap?

Még pár éve is hatalmas divat volt a nagy, öblös ülőlapok használata, amik nem csak az alacsony, így rövidebb combbal rendelkező dolgozók térdhajlatában vágtak be, de sokszor még a 190cm-nél magasabb embereknek sem voltak kényelmesek. Persze a design oltárán sok mindent feláldoztak a cégek.

Ma már tudjuk, hogy a rövidebb ülőlap jóval egészségesebb. Miért?

Elsősorban azért, mert az aktív ülés során (amikor az ülőlap követi a medence mozgását és utánozza az ülőlabda képességeit) a keringés felpezsdül. Ahhoz, hogy ez kifejthesse a jótékony hatásait a lábakban is, az kell, hogy az ülőlap vége ne vágjon be térdhajlatban.

Ez amellett, hogy segíti a teljes keringési rendszer munkáját, nagyban hozzájárul például a trombózis kockázatának csökkentéséhez. De ugyanígy segít megszüntetni a vénákban pangó vér jelenségét is, ami pedig a visszérpanaszok fő okozója.

Éppen ezért nem véletlen, hogy a SpinaliS székek ülőlapjainak vége minden esetben a keringést segítő, a lában számára egészséges módon van kiképezve.

Ezt a szempontot vajon figyelembe veszi a te céged beszerzési osztályának szempontrendszere, ha székekről van szó?

Hosszú távra tervezni mindig megéri

Bár nem egészségügyi, mégis fontos szempont egy cégnél a beszerzett székek várható élettartama. Ez határozza meg ugyanis, hogy mennyire lesz költséghatékony a beszerzés.

A SpinaliS székekkel szemben sokszor merül fel kifogásként, hogy magas árkategóriába esnek. Valójában azonban ezeknél a székeknél jelenleg nincs olcsóbb a piacon.

Mi ennek a látszólagos ellentmondásnak a feloldása?

A válasz egyszerű: a garanciaidő. Minden, a NIETSCH Kft. által értékesített SpinaliS modellre élettartam-garanciát vállalunk, ami azt jelenti, hogy a szék gyakorlatilag sosem fog tönkremenni. A szerkezete elpusztíthatatlan (a kárpitozás esetleges cseréjét pedig természetesen bármikor gyári áron végezzük).

Tudjuk, hogy ma ennél nincsen jobb ajánlat a piacon egyetlen széket vásárolni akaró cég számára sem.Mégis szokott akadni két triviális probléma. Az első, hogy sok cég nem tervez hosszú távon sem magával, sem a dolgozóival. Így természetesen nem is akarnak 10-20 évre szóló, költséghatékony befektetéseket tenni. De valljuk be, tudatos munkavállaló nem is szeret ilyen cégnél dolgozni. A második, hogy az élettartam garancia sok esetben egyszerűen nem fér bele a székes beszerzési értékelők egyetlen rubrikájába se. Amikor a beszerző elosztja a szék árát a garanciaidővel, vagyis kiszámolja, hogy mennyibe kerül évente a szék, akkor végtelennel nem tud osztani, így ezt a vállalásunkat egyszerűen nem tudja összehasonlítani más gyártók klasszikus ajánlataival.

A székek és a munkaerő-fluktuáció

Egy jó széknek komoly szerepe lehet abban, hogy a dolgozó szeret és akar is az adott munkahelyen maradni. Vajon hány olyan beszerzési szempontrendszer van azonban, ami figyelembe veszi, hogy a megvásárolt szék javítja a munkavállaló közérzetét, teljesítményét és általános egészségügyi állapotát?

Ma már szerencsére nem ritka, hogy a dolgozókat megkérdezik arról, miben szeretnének ülni. Ez első ránézésre "macerás" folyamatnak tűnhet, amivel a beszerzést irányító személy nem szívesen foglalkozik. Van azonban mód arra, hogy drasztikusan leegyszerűsítse ezt a lépést.

Minden SpinaliS székünket a helyszínen, az adott irodában lehet több napig is kipróbálni, kötelezettségektől mentesen.Mi gondoskodunk a székek kihelyezéséről és visszaszállításáról is. A cégeknek csak annyi a dolga, hogy igényeljék tőlünk ezt a lehetőséget, és ezzel olyan gesztust gyakoroljanak a dolgozók felé, amivel érzékeltetik, hogy fontosak, és be vannak vonva az őket érintő kérdésekbe.

Vajon egy ilyen székbeszerzés, aminek a végeredménye nem csak egészséges, de a munkavállalók által is tökéletesnek ítélt szék, mennyire segíti akár a HR osztály munkáját? (Tapasztalataink szerint nagyban.)

Összefoglalás

Céges beszerzőként tehát az alábbi hat dologgal mindenképpen érdemes korszerűsítened székes tendereid értékelését:

Ha felkeltette az érdeklődésedet a SpinaliS ülés és bevezetnéd saját szervezetedbe is, vagy ha éppen székes beszerzés előtt állsz, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot, és kérj tőlünk ingyenesen próbaszékeket vagy szakmai konzultációt:


Igényelj ingyenes próbaszéket irodádba, otthonodba!
Kérd most!

Igényelj próbaszéket online most, vagy keresd kollegáinkat a 06-1-272-0480-as telefonszámon (hétköznapokon 10 és 18 óra között).
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (*szükséges)
   (nem kötelező)
(*ide kérünk egy pipát, anélkül nem kapjuk meg)
    (adatvédelmi tájékoztató)
Jelenleg 23 egészségtudatos érdeklődő próbálja ki ingyenesen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Te kértél már magadnak?

Ezek is tetszeni fognak:23
ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket.

Jelentkezz, hogy mielőbb kipróbálhasd te is, ingyenesen!
23 ember próbálja éppen saját otthonában/irodájában SpinaliS székeinket. Kipróbálod te is?